Netanyahu med knallhard FN-kritikk

FNs sikkerhetsråds krav om full byggestans i de ulovlige bosettingene på den okkuperte Vestbredden er skammelig, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Publisert Publisert

BEFOLKET: Over 700.000 israelske bosettere bor i da i nærmere 240 bosetninger og såkalte utposter på den israelskokkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem. Foto: Baz Ratner / Reuters / Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Avgjørelsen som ble fattet, var skammelig og fordomsfull, men vi tåler det. Det vil ta tid, men denne avgjørelsen vil bli annullert, sier Netanyahu.

Statsministeren kom med uttalelsen under en lystenningsseremoni som ble sendt på israelsk TV lørdag kveld.

Ifølge Sky News er det første gang siden 1979 at USA ikke bruker vetoretten til å hindre en FN-resolusjon som fordømmer bosettingene.

Ifølge Haaretz sa Netanyahu også at Israels forhold til FN vil bli gjennomgått. Som et første steg vil israelsk finansiering av FN-organer som er «spesielt fiendtlig innstilt» til Israel, bli stanset umiddelbart, sa Netanyahu ifølge avisen.

Les også

Israel kaller inn sine ambassadører til hastemøte 1. juledag

IKKE BESTEVENNER: USAs statsminister Barack Obama i møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i september. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix

– Et antiisraelsk bakhold

Det var fredag FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon som krever full byggestans i de ulovlige bosettingene på Vestbredden. 14 av Sikkerhetsrådets 15 medlemmer stemte for resolusjonen.

USA avsto fra å stemme og brøt dermed med sin mangeårige praksis med å legge ned veto i Sikkerhetsrådet i Israels favør.

– Obama-administrasjonen gjennomførte et skammelig antiisraelsk bakhold, sa Netanyahu under lystenningsseremonien lørdag kveld.

Statsministeren understreket videre at han har snakket med både republikanske og demokratiske medlemmer av Kongressen, og at Israel «ikke er alene».

– Vi vil ikke la noen skade staten Israel, sa Netanyahu ifølge Haaretz.

I en uttalelse fra Netanyahus kontor som ble sendt ut fredag kveld, heter det at han ser frem til samarbeide med USAs påtroppende president Donald Trump.

Les også

Obama viser sin frustrasjon over Israel etter åtte år

«SKAMMELIG»: Israels statsminister Benjamin Netanyahu kaller fredagens vedtak i FNs sikkerhetsråd for skammelig. Bildet er fra 2015. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / Scanpix

Ambassadører kalt hjem

Resolusjonsforslaget som ble vedtatt fredag, var opprinnelig utarbeidet av Egypt, som valgte å trekke forslaget i siste liten. Fire andre medlemsland, New Zealand, Malaysia, Senegal og Venezuela, grep da inn og fremmet det egyptiske utkastet og sørget for at avstemningen ble holdt.

Netanyahu har kalt tilbake de israelske ambassadørene til New Zealand og Senegal. Netanyahu har også avlyst et planlagt besøk fra Ukrainas statsminister til Israel. Ukraina er ikke-fast medlem av Sikkerhetsrådet og stemte i likhet med 14 av 15 medlemmer for resolusjonen.

Over 700.000 israelske bosettere bor i nærmere 240 bosettinger og såkalte utposter på den israelskokkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, samt på Golanhøydene.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Obama viser sin frustrasjon over Israel etter åtte år

  2. En farlig plan

  3. Kraftig vekst i israelske bosetninger

  4. Godkjenner 300 nye bosetterboliger på Vestbredden

  1. Israel
  2. USA
  3. Donald Trump
  4. Benjamin Netanyahu