Mexicos president avblåser «krigen mot narkotika»

Mexicos president erklærte onsdag at «krigen mot narkotika» er over. Han sier regjeringen ikke lenger vil prioritere å bruke hæren til å fange narkobaroner.

Publisert Publisert

President Andrés Manuel López Obrador vil ikke lenger bruke hæren mot narkotikakartellene, men han vil opprette en ny nasjonalgarde. Kritikere mener det vil føre til en varig militarisering. Arkivfoto: Daniel Ochoa de Olza / AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Siden 2006 har landets væpnede styrker blitt brukt i kampen mot narkotikakartellene, men nå sier Andrés Manuel López Obrador at denne strategien er historie.

Selv om bruken av soldater har bidratt til at flere profilerte narkobaroner er tatt, har metodene også brakt med seg en voldsbølge som skyller over landet når kartellene kjemper seg imellom og mot hæren.

– Vi ønsker fred

På sin daglige pressebrifing onsdag fikk presidenten spørsmål om det har vært noen nye pågripelser av narkotopper siden han tok over som landets leder i desember.

– Det er ingen krig. Det er offisielt ikke lenger noen krig. Vi ønsker fred, og vi kommer til å oppnå fred. Ingen narkoledere er pågrepet, men det er ikke vårt hovedmål. Regjeringens viktigste oppgave er å ivareta befolkningens sikkerhet. Det vi vil ha er sikkerhet, å få ned antallet drap hver dag, sa López Obrador. Det er registrert over 200.000 drap i Mexico siden hæren ble satt inn i narkokrigen for 13 år siden. Toppen ble nådd i fjor, da det var 33.341 drap.

Kritikk

Flere av presidentens kritikere stiller seg likevel tvilende til onsdagens kunngjøring. De påpeker at presidenten foreløpig ikke har oppfylt valgløftet om å få soldatene bort fra gatebildet. López Obrador foreslår også å opprette en nasjonalgarde, noe som ifølge motstanderne vil føre til en varig militarisering av landet.

– Hans strategi endrer knapt noe, den skiller seg ikke fra tidligere regjeringers løsninger, men understreker bruken av våpen for sikre offentlig trygghet, sier sikkerhetsekspert Alejandro Hope. Han mener onsdagens uttalelse inneholder «åpenbare selvmotsigelser».

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Etterretningstjenestene ikke enige med Trumps verdensbilde

  2. Trump gjenåpner offentlig sektor uten løfte om penger til Mexico-mur

  3. Desperate migranter kaster seg foran lastebiler for å få skyss. Noen lykkes, resten må vandre videre.

  1. Narkotika
  2. Mexico
  3. Amerikansk politikk