Aktor ber om dødsstraff

  • Disse utledningene har brutt loven. Friminuttet er over, sier aktor Jean Blaise Bwa Mulundu. Han ber retten dømme nordmennene til døden.
  • Aftenposten.no
  • Thomas Hubert (kongo)
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

De sivile partene krever skyhøye erstatningssummer av Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) i rettssaken som pågår i Kisangani i DR Kongo. Blant dem som krever erstatning er den døde sjåførens enke Bibiche Olendjeke, adoptivfaren, moren og tre andre voksne familiemedlemmer.

Denne uken ble det også klart at DR Kongo er sivil part i saken, trolig knyttet til anklage om spionasje. Regjeringen i Kongo mener den norske staten skal betale erstatningssummen nordmennene eventuelt blir dømt til å betale. Og på tampen av rettssaken ble det klart at den kongolesiske regjeringen krever hele 500 milliarder dollar i erstatning.

Les også

Regjeringen krever 1,3 ganger oljefondet

SISTE:

Etter å ha diskutert med advokatene bestemmer dommer Claude Disimo at rettsforhandlingene fortsetter tirsdag. Da holder forsvarer André Kibambe sin prosedyre.

14.47: Retten er hevet.

Her er aktors påstand med hensyn til Joshua French:

Dødsstraff for konspirasjon

Dødsstraff for spionasje

Dødsstraff for medvirkning til drapsforsøk

Dødsstraff for væpnet ran

Dødsstraff for drap

Her er aktors påstand med hensyn til Tsjostolv Moland:

Dødsstraff for konspirasjon

Dødsstraff for spionasje

Dødsstraff for drap

Dødsstraff for drapsforsøk

Dødsstraff for væpnet ran

20 års fengsel for ulovlig våpeninnehav

Kun den strengeste straffen skal iverksettes — dødsdommen.

14.30: Aktor ber om et antall dødsdommer for både Moland og French.

14.05: Aktor går over til å snakke om de tiltaltes taushet. - Under de første rettsforhandlingene gikk alt fint. Moland hadde forberedt en tale for å fortelle dere: "Jeg er ikke kriminell. Jeg er ikke del av en konspirasjon. Jeg kommer fra en rik familie, jeg har ikke råd til å gjøre noe sånt." French rakte opp hånden for å snakke. Men så valgte de taushet.

— De tiltalte har rett til å tie, men vi har sett bilder. I Saddam Husseins rettssak ble det vist bilder som viste hans forbrytelser - bruken av kjemiske våpen mot kurderne. Akkurat som i denne saken.

14.03: Dommeren antyder at retten bør ta en pause. - Jeg kan holde på til kl 17.00. Om nødvendig kan vi be om tepper og tilbringe natten her, svarer aktor Jean Blaise Bwa Mulundu.

13.53: Etterforskerne har lett etter Molands pistol, som vises på et fotografi. Det var våpen i en grønn bag, som ikke er blitt funnet, sier aktor.

Aktor viser frem fotografiet og bemerker at bildet også viser Molands navn.

Så viser han neste fotografi og ler: - Og dette er Moland selv.

Dette er beviset på at det handlet om et væpnet ran, mener aktor. Så går han over til anklagene om tyveri. Etter at sjåføren var drept, opptrådte de som de eide bilen, sier han.

13.51: Aktor snakker om væpnet ran og sier det kan straffes med døden. Han forklarer hva væpnet ran er, og sier: - Det er jusstudenter i rommet her, de arbeider med en saksstudie.

13.36: Aktor tar opp anklagene om konspirasjon. - De er begge med i forsvaret, de har begge militære ID-kort, de er begge medlemmer av Kongens Garde, de er begge etterretningsagenter, medlemmer av en spesiell intervensjonsgruppe. De møtes i Uganda, sier aktor Mulundu.

— De skal få smake Boyomas røde pepper

13.18: - Spionasje er, i likhet med forræderi, et angrep på nasjonens fundamentale interesser, sier aktor.

Han sier grunnen til at nordmennene kom på motorsykkel og leide bil for å komme seg tilbake, trolig er at de ønsket å stjele en okapi - "et dyr som Gud har gitt utelukkende til DR Kongo". Tre okapier ble stjålet er 2003, minner han om.

— De skal få smake Boyomas røde pepper, som vil brenne leppene deres, roper aktor. (Boyoma er et annet navn for Kisangani.)

Han siterte den militære straffeloven og sa: - Straffen er døden.

13.09: Aktor Mulundu går inn på anklagen om spionasje. - Vi har vist - kartene er blant dokumentene - at de var medlemmer av forsvaret og etterretningsagenter. Å spionere er å forsøke å overraske en fremmed nasjon.

— Hæren utfører operasjoner mot LRA (Lord's Resistance Army, red. anm.) i regionen de tiltalte befant seg i. Hva kan rettferdiggjøre at Moland og French befant seg i denne regionen med krigsvåpen?Tjostolv Moland og Joshua French er forberedt på at aktor i dag ber retten dømme dem til døden.

— En spion er ansvarlig for å samle informasjon på vegne av en fremmed makt. Tjenestegjør de i det norske forsvaret? Ble de brukt av en annen aktør? Vil informasjonen de samlet skade DR Kongo, eller har skaden allerede skjedd? spør Mulundu.

13.06: Aktor Mulundu er tilbake.

13.00: - De tiltalte så etter muligheter for å drepe alle de tre som var med dem i bilen. De så etter våpenet. Det viser forsettet, sier assisterende aktor.

— De hadde avtalt hvordan det skulle skje: "Når jeg skyter den ene, hopper du på den andre, og så kommer jeg til deg."

12.25: Aktor Jean Blaise Bwa Mulundu tar en pause og overlater ordet til assisterende aktor Ramazani.

— Nordmennene var klar over at de ikke hadde lov til å bære krigsvåpen, sier Ramazani. Han gjennomgår straffelovens bestemmelser om drap og drapsforsøk.

Ber om dødsstraff

12.22: Aktor lister opp anklagene igjen. - De tar seg inn i landet som agenter for en norsk intervensjonsgruppe. Drap, spionasje, konspirasjon og væpnet ran - dette er faktaene som rettferdiggjør henrettelse, sier han.

12.14: Aktor snakker om åstedet. De tiltaltes GPS viste at det ikke var noen landsbyer nær dette stedet, og at ingen ville kunne påkalle hjelp.

Om Moland: - Han snudde det aggressive ansiktet sitt mot sjåføren.

Om sjåføren Abedi Kasongo: - Han fikk ikke tid til å tenke før en kule smadret hjernen hans.

Aktor beskriver grotekse detaljer fra bildet som viser sjåførens ødelagte hode.

— Hva galt hadde han gjort for å fortjene en slik straff? Dette må vekke alles samvittighet.

11.57: Aktor går over til hendelsene: Han beskriver de tiltaltes reiserute på motorsykkel, fra Uganda gjennom den urolige Ituri-regionen. - Gud vet hva som vil skje i Ituri i morgen, sier han.

Friminuttet er over

11.53: Aktor siterer president Kabila og sier: - Nå er friminuttet over. Disse utlendingene har brutt loven, friminuttet er over for dere.Så henviser aktor til at de tiltalte har hatt kvinner på hotellrommet i Kisangani og fotografert noen av dem.

11.40: - Dette er ikke en politisk rettssak. Vi ønsker å forsikre om at de tiltalte er garantert en rettferdig rettssak. Alle dommerne er offiserer. To av dem er utdannede forhørsdommere, sier aktor.

Han legger til at konstitusjonen forbyr innblanding fra regjeringens side, og at de tiltalte har rett til å anke rettens avgjørelse.

— Når vi stiller dere for denne retten, gjør vi det med respekt for internasjonale normer, sier aktor.

— Det speiler håndhevingen av menneskerettighetene i DR Kongo.

11.34: Aktor sier at han vil gjennomgå de juridiske sidene ved saken, før han vil ha la den døde sjåførens assistent snakke om tre av anklagene.

Så vil han belyse bevisene og det faktum at de tiltalte har valgt ikke å snakke i retten.

Han vil avslutte med en gjennomgang av de tiltaltes personlighet og kravet om straff.

Aktor gjennomgår nå Kongos krigshistorie. 11.24: Aktor sier han vil starte med noen generelle oberservasjoner og belyse sakens kontekst. Han vil gå inn på sikkerhetssituasjonen i regionen og "kampen mot straffløshet".

— Jeg vil gjøre nulltoleransen til min, sa han og refererte til en kampanje president Joseph Kabila har lansert mot korrupsjon og straffløshet, under nettopp dette slagordet.

11.21: Dommer Claude Disimo sier dagen vil bli avsatt til aktors sluttprosedyre.

11.20: Mikrofonene svikter, og nettet fungerer til og fra i rettssalen.

11.11: Dommerne ankommer, retten er satt.

10.52: Aktor Jean Blaise Bwa Mulundu er på plass.

10.40: Partene venter fortsatt på aktor og dommerne. Moland og French snakker med journalister og UDs representant Christian Larssen. Bob Marley-musikk høres i rettssalen.

10.40: Partene venter fortsatt på aktor og dommerne. Moland og French snakker med journalister og UDs representant Christian Larssen. Bob Marley-musikk høres i rettssalen.

10.09: Advokater og vitner venter på dommerne.

09.30: Moland og French er på plass i rettssalen.

I dag skal aktor Jean Blaise Bwa Mulundu holde sin avslutningsprosedyre. Han kommer til å gå igjenom anklagene, punkt for punkt.

— Jeg har 300 sider, sier han til Aftenposten.no.

Aftenposten snakket med den kongolesiske regjeringens advokat Jean Akombo i morges. Det var han som i går la frem et krav om 500 milliarder dollar.

Dommeren har gitt ham en frist til klokken 10 i dag med å gjøre en formell registrering av kravet i retten. Klokken 10.07 hadde det ennå ikke skjedd. Årsaken er at protokollføreren ennå ikke har ankommet rettssalen, forklarer Akombo.

- Vil du opprettholde kravet på 500 milliarder dollar?

— Ja, jeg kan ikke si én ting og så gjøre noe annet, svarer Akombo.

Moland og French er forberedt på at aktor i dag vil be retten dømme dem til døden. Tatt i betraktning de summene de sivile partene har forlangt, ville det ikke være underlig om det også kommer et krav om dødsstraff, mener French.

Les også

Espen Askeladd i Kongo

Fikk FN-eskorteForstår dere ordentlig hva aktor sier?

— Nei, men vi gjetter. Tolkens arbeid holder ikke internasjonal standard, sier French.

— De refererer til tidligere saker. Det får meg til å tenke på hvordan man holdt western-gisler. De ble truet med å bli stekt levende. Etter gårsdagen lurer jeg på hvordan retorikken vil være i dag. Det trappes opp, sier Moland.

- Tror dere det er til ulempe for dere?

— Men den pågående krisen i Kinshasa har ingen tid til å kontrollere hva som pågår her, for eksempel gårsdagens pengekrav. I denne situasjonen er eskaleringen farlig. Men FN demonstrerte makt utenfor rettssalen i går, og de ekskorterte oss til fengselet. Det er et godt tegn, sier Moland.

— Ja, to biler eskorterte oss, legger French til.

Den politiske krisen Moland viser til, handler om permanente rykter om en regjeringsomdannelse. Men disse ryktene har svirret i flere måneder.

Publisert: