– Regnskapets time er kommet

Barack Obama lover at USA vil komme styrket ut av den økonomiske krisen. Men først må amerikanerne betale prisen for en lang periode med jag etter kortsiktig økonomisk vinning.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

– Regnskapets time er kommet, og tiden er nå inne for å ta kontroll over fremtiden, sa Obama i sin første tale til en samlet Kongress etter at han ble USAs president.

Presidenten mener ønsket om å tjene penger raskest mulig er blitt prioritert foran langsiktig økonomisk fremgang. I talen kritiserte han både vanlige amerikanere som har tatt opp altfor store huslån, og banker som har gitt lån til folk som ikke er i stand til å betjene dem. I tillegg uttrykte Obama skuffelse over politikere som har sørget for slapp regulering av næringslivet og skuslet bort overskuddet på statsbudsjettet ved å gi skattekutt til de rikeste.

Ambisiøs

I møte med det som trolig er den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet, nekter den ferske presidenten å gi opp sin lange liste med ambisiøse mål. Han vil både reformere helsevesenet, redde bilindustrien og satse hardt på fornybar energi for å stanse den globale oppvarmingen – samtidig som han lover å halvere underskuddet på statsbudsjettet innen 2013.

Obama hevder at han allerede har pekt ut poster på statsbudsjettet til en verdi av to billioner dollar som skal kuttes i løpet av de neste ti årene. Våpensystemer fra den kalde krigens dager som ikke lenger er i bruk, i tillegg til enkelte typer landbrukssubsidier, er blant postene som skal fjernes. I tillegg vil han avslutte dyre kontrakter som er inngått med de amerikanske styrkene i Irak uten skikkelige anbudsrunder.

Presidenten er overbevist om at USA til slutt vil komme styrket ut av finanskrisen.

– Amerikas forente stater vil tre frem sterkere enn tidligere, lover Obama, som forsikrer at hans regjering skal bidra til å gjenoppbygge landet så det kommer på fote igjen etter krisen.

Ny energi

Konkrete planer om å begynne den planlagte, omfattende reformen av helsevesenet vil snart bli lagt frem, sa Obama i talen natt til onsdag norsk tid.

Samtidig advarte han om at det kan bli dyrere enn antatt å redde de amerikanske bankene fra kollaps. Men han forsikrer amerikanerne om at ingen vil miste sparepenger plassert som bankinnskudd.

Presidenten sier regjeringens innsats for å få skikk på økonomien vil føre til en dobling av den fornybare energien som produseres i USA. 15 milliarder dollar skal investeres hvert år i fornybar energi og energieffektive biler.

– For virkelig å forandre økonomien vår, ivareta sikkerheten og redde planeten fra klimaendringenes herjinger, må vi gjøre ren, fornybar energi lønnsom, sa Obama.

Han ba Kongressen om å utarbeide en plan for å starte handel med kvoter for utslipp av klimagasser.

Høyt tempo

Etter fem uker som president har Obama allerede fått vedtatt en økonomisk stimuleringspakke på 787 milliarder dollar og lagt frem en krisepakke på 275 milliarder dollar for boligsektoren. Men foreløpig vet ingen om dette er nok til å få fart på økonomien.

Under talen i Kongressen ble Obama avbrutt av applaus en rekke ganger. Ledere for Det republikanske partiet er likevel fortsatt kritiske til Obamas strategi for å redde økonomien.

Delstaten Louisianas guvernør Bobby Jindal, som er av indisk opphav, fikk jobben med å presentere partiets reaksjon etter Obamas tale. Han la vekt på at krisepakken for å stimulere økonomien vil føre til en kraftig økning i det offentlige forbruket – noe som kan undergrave presidentens løfte om å redusere underskuddet på statsbudsjettet.

I KONGRESSEN: En fullsatt Kongress-sal hyllet president Obama i natt.
TATT GODT IMOT: Utenriksminister Hillary Clinton var blant dem som tok imot president Obama da han kom til Kongressen.
Publisert