Kongo vil diskutere soning i Norge

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har tatt kontakt med de dømte nordmennenes foreldre og uttrykt medfølelse i den vanskelige situasjonen de nå opplever.

  • Aftenposten.no
  • Mona W. Claussen
  • Thomas Hubert
  • Mari Torsdotter Hauge
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Det kom frem da Støre møtte pressen i dag, skriver Aftenposten.no.

I går ble Joshua French og Tjostolv Moland

Les også

Dømt til døden

dømt til døden i militærdomstolen i Kisangani. Utenriksministeren tok kontakt med familiene deres for å fortelle at han føler med dem. Han ønsket også å forsikre dem om at UD vil fortsette å følge saken, fortalte Jonas Gahr Støre pressen i dag.

_Les også:

Les også

Moland og French anker

Moland og French anker_

Garantier fra Kongo

Jonas Gahr Støre (Ap) var i dag i kontakt med sin kollega i DR Kongo, Alexis Thambwe Mwamba, for å snakke om rettssaken.

— Jeg hadde en lang og god samtale med Kongos utenriksminister, sier Støre.

Mwamba har forsikret Støre om at de to nordmennene ikke vil bli henrettet, selv om dommen skulle bli stående.

— Jeg fikk en klar garanti om dette. Dessuten insiterte jeg på at Kongo skal ta de to nordmennenes sikkerhet alvorlig. Også dette gikk jeg en garanti om, forteller Støre.

Den tredje garantien Kongos utenriksminister nå har gitt, er at nordmennene får to ankemunligheter. Dermed er det klart at saken kan ende i kongolesisk høyesterett.

Soning i Norge

Den kongolesiske utenriksministeren er åpen for å diskutere om nordmennene eventuelt skal overføres til soning i Norge.

— Men UD vil ikke bringe dette på bane før det foreligger en rettskraftig dom, understreker Jonas Gahr Støre.

Drapssaken er blitt drøftet på politisk toppnivå i Kongo. Sammen med andre toppolitikere er DR Kongos utenriksminister medlem av sikkerhetskabinettet. Moland og Frenchs sak har vært gjenstand for drøftinger der.

På spørsmål om Støre nå føler seg sikker på at Moland og French ikke blir henrettet, svarer Støre slik: - Jeg velger å tro på garantiene fra sikkerhetskabinettet.

Han mener at drapssaken ikke har skadet forholdet mellom Norge og Kongo.

Avviser norsk ansvar

  • Når det gjelder den delen av dommen som går ut på at de to har bedrevet spionasje for staten Norge, avviste jeg dette som fullstendig grunnløst. Det samme gjaldt erstatningskravet mot staten Norge. Jeg understreket også at norske myndigheter ikke tar stilling til det øvrige skyldspørsmålet, sier Støre.

Støre sier at han understreket overfor sin kongolesiske kollega at Moland og French ikke har noen tilknytning til norske myndigheter, og at den bistanden den norske utenrikstjenesten nå gir de to mennene, er av ren humanitær karakter, for å bistå to borgere i en vanskelig situasjon.

De to ministrene ble enige om å snakke mer om den aktuelle saken når de møtes i FNs generalforsamling i New York senere denne måneden. Der skal de også drøfte klimaspørsmål, og snakke om Norges humanitære engasjement i Kongo.

Dommen ankes i morgen

Ifølge Aftenposten.nos reporter i Kongo vil en anke på dommen leveres av nordmennenes advokat André Kibambe i morgen. Da vil det gå 14 dager før en dato for ankesaken blir satt.

Nordmennene sitter fortsatt i sentralfengselet i Kisanagani.

— Jeg har ingen informasjon om at de vil bli flyttet, sier UDs utsending i Kisangani, Fred Rasmussen, til Aftenposten.

Publisert
DØMT TIL DØDEN: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French.