Fjerner 300.000 biler

Beijing fjerner eksosbombene fra veiene for å redusere luftforurensningen og trafikkorkene før OL.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Mange OL-deltakere er bekymret over forurensningen i den kinesiske hovedstaden, og Den internasjonale olympiske komité (IOK) vurderer å flytte om på spesielt krevende øvelser for å redusere helserisikoen. Beijing-OL åpner 8. august.

Beijing er en av verdens mest forurensede byer og er samtidig i ferd med å få den tetteste trafikken. Hver dag kjører 1.000 nye biler ut på de allerede fullpakkede veiene.

Kjøreforbud

De 300.000 bilene som ikke innfrir byens utslippsstandard, får kjøreforbud fra tirsdag 1. juli til 20. september, kunngjør Beijings trafikketat på sin hjemmeside.

Trafikkmyndighetene forbyr også lastebiler, traktorer og andre «saktegående lastekjøretøyer» å slippe inn i hovedstaden.

Tiltakene så imidlertid ut til å ha liten effekt tirsdag, dagen da de trådte i kraft. De viktigste veiene var like tettpakket med biler som før.

Kinesiske myndigheter sier at de allerede har fjernet halvparten av offentlige biler fra veiene. Fra 20. juli vil dessuten alle private biler få kjøreforbud annenhver dag, regulert etter om registreringsnummeret ender på like eller odde tall.

3 millioner biler

Myndighetene håper disse tiltakene skal fjerne 45 prosent av byens 3,29 millioner biler fra veiene og redusere utslippene fra trafikken med 63 prosent.

Beijing har også stengt en rekke fabrikker og forbudt store byggeprosjekter fra 20. juli til 20. september for å forbedre luftkvaliteten.

Men Kinas miljømyndigheter sier de bare kan garantere rein luft dersom værforholdene er gunstige under lekene, iallfall dersom utslippene fortsetter på det nåværende nivået.

**_Les også:

Les også

Gresshopper truer Beijing-OL

Gresshopper truer Beijing-OL_**

Biler og busser fyller en hovedvei i Beijing mens smogen ligger tungt over byen. Forurenset luft kan skape problemer også for idrettsutøvere under Beijing-OL.
Publisert