Vil stanse servering av øl og vin på fly

Klager over bråkete passasjerer.

Publisert Publisert

De senere årene har det vært en rekke episoder der fly har måttet lande ekstraordinært for å sette av personer som har slått seg vrang i fylla om bord.

Organisasjoner som jobber mot rusmisbruk går nå til angrep på servering og salg av øl, vin og brennevin ikke bare på fly, men også på hotell.

— Flyselskapene greier ikke å håndheve egne bestemmelser om å begrense alkoholservering til berusede personer, fordi de har et servicekonsept å forholde seg til. Det tilsier at alkohol skal serveres til passasjerene, sier generalsekretær Lauri Beekmann i Nordic Alcoholic and Drug Policy Network (NordAn).

NordAn har mer enn 80 ulike medlemsorganisasjoner i Norden og Baltikum, og har som målsetting å begrense alkoholforbruket blant folk i det aktuelle området. I Norge har de medlemmer som Blå Kors, Juvente, IOGT og Ungdom Mot Narkotika.

Hos SAS er det på økonomiklasse i Europa kun servering av alkohol mot betaling. Foto: FREDRIK LARSEN LUND

Mye bråk

Når organisasjonen nå vil nekte reisende og hotellgjester en cognac til kaffen eller et glass vin til maten, er det fordi NordAn ifølge det danske nettstedetCheck-in.dkmener erfaringen har vist at alkoholserveringen fører til mer bråk på fly, og kan skape problemer for hotellgjester som finner lett tilgjengelig alkohol i sine minibarer på rommene.

— Å reise med fly er en stressende opplevelse for mange og for alkohol kan bare øke dette stesset ytterligere og skape vanskelige situasjoner om bord. Andre passasjerer kan oppleve å bli trakassert av berusede personer. Uansett bør barn beskyttes mot berusede pasasjerer, mener Beekmann.

Ungdom blir fristet av lett tilgjengelig alkohol på hotellrommene, frykter NordAn. Foto: NTB Scanpix

Frister ungdom

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Toåring falt i elv i Geiranger: – Det ser ikke bra ut

  2. Lange køer etter at ferge fikk problemer

  3. Forren fikk ikke trene med Molde. Da snek han seg inn på stadion på kveldstid.

  4. Kim-André er verdensmester i dødsing. Her kaster han seg i sjøen på Nordnes.

  5. Kjære student: Velkomen til Bergen. Her skal du bu dyrt. Og dårleg.

  6. Her får du Bergens beste rullekebab