Er dette landets dyreste hotellby?

Slår Oslo med 220 kroner per natt i ny måling.

Publisert Publisert

Bergen topper soleklart listen over Norges dyreste hotellbyer, og tilbyr denne måneden hotellrom til gjennomsnittlig 1541 kroner. Det er hele 220 kroner mer enn Oslo, som er nest dyrest, ifølge tall fra hotellsøketjenesten Trivago.

Prisene er basert på mer enn én million daglige søk hos over hundre bookingpartnere, som for eksempel hotels.com og booking.com. Prisene er gjennomsnittet av prisen for et standard dobbeltrom i alle hotellene som er med i hotellsøket.

— Hotellprisene i Bergen har steget med hele 16 prosent fra forrige måned, og seks prosent fra mai i fjor, sier informasjonssjef Kristin Estil Jacobsen i Trivago.

Gjennomsnittsprisen for hele landet har ifølge undersøkelsen holdt seg stabilt fra i fjor, med en snittpris på 1305 kroner per natt for et standard dobbeltrom.

Unøyaktige tall

Reiselivsdirektør i VisitBergen, Ole Warberg mener tallene fra Trivago ikke gir et nøyaktig bilde av hotellprisene i landet.

— Nettportalen er en såkalt «3 parts kanal» som tar høy provisjon for formidling av hotellrom. Det er derfor dyrere for hotellene å legge ut rom på en slik kanal. Hotellene i Bergen legger derfor, dersom de gjør det i det hele tatt, ut kun et fåtall rom, og derav også rom med høye priser og de dyreste rommene, sier han.

I perioder med høy etterspørsel legger de gjerne ikke ut rom i det hele tatt.

Billigere å bestille direkte

De fleste booker ifølge Warberg, hotellrom direkte fra hotellets egne websider. Det er ofte billigere enn å bruke hotellportaler.

— Vi vet fra offentlig SSB-statistikk hva som er snittprisen i både Bergen og landet for øvrig. Snittprisen for Bergen i 2012 var vel circa 964 kroner per solgte rom. Prisen som kommer frem i denne undersøkelsen er nesten 600 kroner over sannheten, sier han.

— For øvrig så lever vi alle i et konkurransebilde, og må tilpasse pris etter etterspørsel og markedets evne til betaling. Er man for høy for markedet, så får man heller ikke kunder.

Selv om Warberg er uenig i tallene som kommer frem, synes han ikke høye hotellpriser bør fremstilles som negativt.

— En pris på 1541 kroner burde ikke fremstilles som et problem. Hadde det vært sant med en slik høy pris, så hadde det jo vært usedvanlig bra. At hotellene er lønnsomme og gir trygge arbeidsplasser og avkastning til eierne er viktig, også i tråd med nasjonal strategi.

Oslo eneste nordiske hovedstad uten prisøkning

Mens Oslo holder seg på samme prisnivå som forrige måned og året før, har de øvrige hovedstedene i Norden økt kraftig i pris.

Hotellpriser-EJQpScuoTV.jpg

— I Stockholm ser vi en drastisk økning med hotellpriser til gjennomsnittlige 1518 kroner, hele 25 prosent mer enn i april, sier Jacobsen.

Verst ut blant hovedstedene i Norden kommer Reykjavik. Her har prisene økt med hele 35 prosent fra forrige måned, og 19 prosent fra fjoråret. Gjennomsnittsprisen for et standard dobbeltrom i den islandske hovedstaden ligger på 1139 kroner.

I København må du ut med 1290 kroner. Mens du i Helsinki, som er den eneste hovedstaden som har gått ned i pris sammenlignet med fjoråret, må ut med 1154 kroner.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Weronica (19) ble kvalm og svimmel hvis hun skulle snakke foran klassen. Slik ble hun kvitt frykten.

Tre råd for å bli kvitt sceneskrekken.

Sakene flest leser nå

  1. Bergensere skal bygge ut Sentralbadet for 370 millioner

  2. Drapssaken i Åsane: Foreløpig obduksjons­rapport klar

  3. 24 koronasmittede pasienter innlagt – tre flere enn mandag

  4. Tiltalt dommer gråt i retten

  5. Salhusfabrikken blir fredet og får nytt navn

  6. «Bussbransjen må setje bremsene på for sjefslønene sine»