Russland: - Åpne for våpenhvile i Aleppo

Russland sier landet kan godta FNs krav om en 48 timers våpenhvile i Aleppo for å få nødhjelp inn i den krigsherjede syriske byen.

Publisert Publisert

tb5176a8.jpg Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix.

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Også et forslag om ukentlige våpenhviler kan få Russlands støtte, ifølge forsvarsdepartementets talsmann Igor Konasjenkov.

Les også

Her sitter Omran (5) helt stille i ambulansen etter å ha blitt trukket ut av ruinene i Aleppo

— Vi er rede til å iverksette den første 48 timers humanitære pausen for å levere humanitære hjelp til Aleppos innbyggere som et pilotprosjekt allerede neste uke, sa Konasjenkov torsdag.

Tidligere på dagen valgte FNs Syria-utsending Staffan de Mistura å avslutte et møte om situasjonen i landet kort tid etter at det startet. Møtet i FNs humanitære arbeidsgruppe var meningsløst så lenge hjelpesendingene uansett ikke kommer frem, ifølge de Mistura.

- Voldsomme kamper

— I morgen er det verdens humanitære dag, men i Syria er det eneste vi hører og ser, kamper, offensiver, motoffensiver, raketter, tønnebomber, bombekastergranater, napalm, klor, luftangrep og selvmordsbombere, sa de Mistura under et møte med pressefolk.

Samtidig gjentok han kravet om en 48 timers våpenhvile i Aleppo. De Mistura leder den humanitære arbeidsgruppen sammen med Flyktninghjelpens leder Jan Egeland.

Les også

Midt i bomberegnet spilte barna i Aleppo inn TV-serie. Så ble gutten som spilte hovedrollen drept av en granat.

— Det er et voldsomt, nærmest sluttslag ved Aleppo og mange andre steder, hvor begge sider, ikke minst myndighetssiden støttet av Russland, ser ut til å tro at de har mye mer å vinne ved militære offensiver. Da er det ikke mulig å komme gjennom med hjelpesendinger, sier Egeland til NRK.

Flere ganger har FN insistert på en 48-timers våpenhvile i Aleppo. Det er det de trenger for å nå frem med forsyninger til de 350.000 menneskene som er fanget i byens beleirede områder.

Slåss mot IS og hverandre

Mange av partene i krigen ser imidlertid ut til å ha andre prioriteringer som veier tyngre enn sivilbefolkningens situasjon.

Mens Russland og Iran støtter Syrias president Bashar al-Assad, får flere av landets opprørsgrupper støtte fra USA og arabiske land. Én av få ting mange av partene kan enes om, er at ekstremistgruppen IS må bekjempes.

I forrige uke varslet Russland at landet ville innstille sine flyangrep tre timer per dag for at nødhjelp skulle slippe inn. Men FN fastslo at dette var altfor kort, og utspillet førte ikke til at nødhjelp ble sendt inn i byen.

Bolighus bombet

Et bilde av femåringen Omran i Aleppo har gitt Syria-krigens et nytt ansikt og viser de humanitære konsekvensene av de intense kampene og mangelen på nødhjelp.

Den lille gutten sitter alene i en ambulanse, dekket av blod og støv fra en sammenrast bygning som bare for litt siden var hjemmet hans.

Bygningen var blitt bombet under det russisk-støttede syriske regimets beleiring av bydeler i øst, der opprørere fortsatt har kontroll.

Bildet kom i kjølvannet av en fersk Amnesty-rapport som viser at syriske myndigheter driver tortur i «massiv skala» i syriske fengsler, og at 18.000 mennesker er døde som følge av dette.

Publisert