Det syriske regimet har lenge sagt at det er villig til å gå i dialog med opposisjonen, og nå mener Russlands utenriksminister at det er på tide å vise handling.

— Vi oppfordret de syriske lederne til å få noe konkret ut av ønsket om dialog med opposisjonen, sa Lavrov fredag.

Uttalelsen kom etter et møte med Egypts utenriksminister Mohamed Kamel Amr i Kairo.

Torsdag gjorde Lavrov det klart overfor Syrias viseutenriksminister Faisal Muqdad at tiden er i ferd med å renne ut for en fredelig løsning på konflikten.

— Men, det er fortsatt en mulighet, og den må vi kjempe for, understreket Lavrov overfor nyhetsbyrået Interfax.

Ber ikke Assad om å gå

Han gjorde det imidlertid klart at Russland ikke stiller seg bak det internasjonale kravet om at president Bashar al-Assad må gå av.

— Verdenssamfunnet må ikke oppildne noen av sidene i konflikten til vold eller stille betingelser for forhandlinger. Det er det syriske folket som må bestemme dette, presiserte Lavrov.

Opposisjonen har lenge sagt at det ikke er aktuelt å forhandle så lenge Bashar al-Assad og hans regime sitter ved makten i Syria.

Militære tilbakeslag

Russland har sammen med Iran og Kina vært Syrias viktigste støttespiller i den 21 måneder lange borgerkrigen.

Enkelte uttalelser fra ulike politikere og tjenestemenn i Moskva den siste tiden kan imidlertid tyde på at russerne begynner å tvile på om Bashar al-Assad vil klare å holde seg ved makten.

De siste månedene har opprørerne erobret flere militærleirer, flyplasser og småbyer sentralt og nordøst i landet. I tillegg har kampene hardnet til rundt hovedstaden Damaskus. Regimestyrkene har heller ikke klart å nedkjempe opprørerne i Syrias største by Aleppo.

Vil møte opposisjonsleder

Fredag uttrykte Russland ønske om å snakke med opposisjonslederen Ahmed Mouaz al-Khatib. Viseutenriksminister Mikhail Bogdanov sier til nyhetsbyrået RIA Novosti at samtaler med al-Khatib, lederen av Syrias nasjonalkoalisjon, kan finne sted i Moskva eller andre byer som Genève eller Kairo.

Al-Khatib ble leder av den nye koalisjonsbevegelsen for den syriske opposisjonen i november og invitasjonen til samtaler er allerede oversendt fra Moskva.

Russland inviterte imidlertid også jevnlig de tidligere opposisjonsgruppene til møter i Moskva.

Bogdanov sa også at det trolig vil bli et møte om Syria mellom Russland, USA og Syria-utsendingen fra FN og Den arabiske liga, Lakhdar Brahimi, i løpet av januar.

Ifølge opposisjonsaktivister er mer enn 44.000 mennesker drept i løpet av konflikten som brøt ut i mars 2011. (©NTB)