De sjiamuslimske og sunnimuslimske frontene i Midtøsten blir stadig tydeligere mens kampene raser videre.

OLJERAFFINERI: Opprørerne har i løpet av en drøy uke inntatt store områder nord og vest i Irak. Mesteparten av oljeraffineriet i Baiji nord i Irak skal ha blitt inntatt av opprørere onsdag.
SCANPIX
VIL KJEMPE: Frivillige har meldt seg for å kjempe mot Den islamske staten i Irak og ISIL.
SCANPIX

Tidlig onsdag morgen gikk sunnimuslimske opprørere til angrep på Iraks største oljeanlegg iBaijinord i landet. Etter å ha beleiret anlegget i flere dager, stormet opprørere med bombekastergranater og maskingeværer to av anleggets hovedporter.

Få timer senere meldte en tjenestemann inne på anlegget at opprørerne hadde kontroll over mesteparten av raffineriet.

Det foregikk da fortsatt kamper ved det viktigste kontrollrommet.

Fronter i regionen

Saudi-Arabias utenriksminister Saud al-Faisal advarte onsdag mot all utenlandsk innblanding og sa at konflikten i Irak vil påvirke regionen på en måte som er umulig å forutse.

Samtidig uttalte Irans president Hassan Rouhani at Iran vil gjøre alt for å beskytte sjiamuslimske helligdommer i Irak.

Mens Saudi-Arabia er et sunnimuslimsk kongedømme, er Irans regime sjiamuslimsk. De to landene regnes som erkefiender i regionen og står også på hver sin side i borgerkrigen i Syria.

Eksperter mener at den sunnimuslimske islamistoffensiven kan bli dødsstøtet for Irak som en sentralisert stat, og at landet beste fall vil overleve som en føderasjon mellom ulike selvstyrte områder, dominert av henholdsvis sjiamuslimer, sunnimuslimske arabere og kurdere.

Vokter Bagdad

Frykten er at opprørerne også skal prøve seg på Bagdad. Ifølge USA ser irakiske sikkerhetsstyrker imidlertid ut til å ha skjerpet kontrollen med hovedstaden.

Og i nabolandet Iran skal mange ha meldt seg frivillig for å delta i kampene mot de ytterliggående islamistene i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som står i spissen for den sunnimuslimske opprørsoffensiven.

Irans president sa onsdag at mange ønsker å «sette terroristene på plass», og at Iran vil gjøre alt for å beskytte hellige sjiamuslimske steder i Irak, deriblant byene Karbala, Kadhiiyah og Samarra. Talen til Rouhani ble sendt direkte på iransk fjernsyn.

Samtidig hevdet han at både sunnimuslimer, kurdere og sjiamuslimer i Irak er villige til å kjempe mot opprørerne.

— Tegn på borgerkrig

Saudi-Arabia er på sin side svært skeptisk til den iranske innblandingen og beskylder Iraks sjiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki for å ha ført en sekterisk politikk som baner vei for at land med «onde hensikter» kan gjennomføre planer som truer både Iraks «sikkerhet, stabilitet, nasjonale enhet og arabisk identitetsfølelse».

BILBOMBE: En bilbombe tok tirsdag livet av minst 13 personer. Bomben eksploderte i Sadr-byen, et sjiamuslimsk område i Bagdad.
SCANPIX

— Denne alvorlige situasjonen som ryster Irak, bærer tegn på en borgerkrig som påvirker regionen på en måte vi ikke kan forestille oss, sa utenriksminister Faisal i en tale til arabiske og muslimske ledere i Jeddah onsdag.

Iraks sjiadominerte regjering har gitt Saudi-Arabia ansvaret for all volden som Irak nå opplever. Den mener ISIL er blant opprørsgruppene som saudiaraberne har støttet i Syria, noe Saudi-Arabia avviser.

Irans regjering støtter på sin siden regimet til president Bashar al-Assad.