Unntakstilstanden blir innført i byene Port Said, Suez og Ismailia fra mandag og skal vare i 30 dager, kunngjorde presidenten i en TV-overført tale søndag kveld.

— Dersom jeg ser at nasjonen er i fare, må jeg innføre enda strengere tiltak. Det er min plikt, sa Mursi i talen, der han også kunngjorde at han ønsker dialog med opposisjonen om urolighetene i Egypt.

Minst seks personer ble drept og over 460 skadd da nye sammenstøt rystet havnebyen Port Said i Egypt søndag.

De fire siste dagene er over 45 mennesker drept i voldsomme sammenstøt i en rekke byer i Egypt.

«Ned med Brorskapet»

Søndag samlet titusenvis av mennesker seg i havnebyen Port Said for å følge over 30 personer som ble drept i opptøyer dagen før, til graven.

Midt blant sørgende pårørende brukte mange gravferden søndag til å rope ut sin frustrasjon over president Mursis regime. Opptøyene fortsatte utover dagen både i Port Said og i flere andre byer, og tidlig søndag kveld kunngjorde presidenten at han vil tale til folket i løpet av kvelden.

Både i Port Said og i Suez ble hæren utplassert for å sikre ro og orden. I Kairo tok politiet i bruk tåregass for å spre steinkastende ungdommer. Utenlandske ambassader nær Tahir-plassen skal ha stengt kontorene sine på grunn av den spente situasjonen i hovedstaden

- Politisk motivert

Frustrerte innbyggere i Port Said mener dommen som falt i en Kairo-domstol lørdag mot 21 fotballsupportere, var politisk motivert og at hensikten med den var å unngå kaos i resten av landet. De 21 ble dømt til døden for å ha deltatt i opptøyer under en fotballkamp i 2012 som endte med at 74 mennesker lå døde igjen på stadion.

Mange egyptere mener stadionvolden var iscenesatt enten av politiet eller av Mubarak-tilhengere. Derfor vakte dommen umiddelbare og intense reaksjoner lørdag.

Nøyaktig hvor mange personer som ble drept i lørdagens sammenstøt mellom politi og demonstranter i Port Said er uklart, 31 og 33 er tall som er brukt.

Presset

Urolighetene i Egypt de siste dagene er de alvorligste siden president Mohamed Mursi og hans parti Muslimsk brorskap kom til makten i sommer. Siden torsdag er 43 personer drept, ifølge Reuters.

Presset øker mot presidenten, som i løpet av de neste månedene skal gjennomføre valg og sikre overgangen til demokrati i det urolige landet.

Volden og hatet som er kommet til overflaten de siste dagene viser hvor splittet folket er. Kritikerne mener islamisten Mursi ikke har levd opp til sitt løfte om å representere hele det egyptiske folket, og at han heller ikke har gjennomført de økonomiske tiltaktene landet trenger. To år etter den arabiske våren er deler av egyptisk økonomi satt kraftig tilbake.