Sudans president Omar al-Bashir innledet møtet med kollega Salva Kiir fra Sør-Sudan i Etiopias hovedstad Addis Abeba søndag kveld.

Partene har i lang tid vært uenige om fordeling av oljeinntekter, omstridte landområder, grensedragning, spørsmål om statsborgerskap og ivaretakelse av sikkerheten i urolige områder.

— Vi står fortsatt overfor mange vanskeligheter, men vi har håp om å få til en avtale, sier Atif Kiir, talsmann for den sørsudanske delegasjonen.

— Toppmøtet holdes for å komme fram til en omfattende avtale mellom de to landene, så la oss håpe, sier hans sudanske kollega Badr el-din Abdullah.

Kamper mellom Sudan og Sør-Sudan i mars og april langs den uavklarte grensen skapte frykt for en ny storkrig.

Årsaken til spenningen er blant annet at Sør-Sudan da landet ble uavhengig fra Sudan i 2011, fikk herredømme over to tredeler av områdets oljerikdommer. Men fortsatt ligger foredlings- og eksportanleggene i Sudan. I januar stengte Sør-Sudan oljeproduksjonen, noe som var ødeleggende for begge lands økonomi.

I en felles uttalelse ber utenriksministrene fra Norge, Storbritannia og USA «de to lands regjeringer om umiddelbart å komme fram til en avtale om alle utestående spørsmål».