— Dette regimet har ingen rett til å eksistere. Det må knuses! sa Navalnyj da han møtte pressen utenfor retten etter domsavsigelsen.

— Jeg ber alle om å gå ut for å demonstrere i dag, sa han.

Den kjente opposisjonspolitikeren ble dømt til tre og et halvt års betinget fengsel i saken, hvor han og broren sto tiltalt for underslag av 27 millioner rubler fra to selskaper, deriblant det franske kosmetikkselskapet Yves Rocher. Summen tilsvarer rundt 3,5 millioner kroner.

Ubetinget for broren

Dommen var opprinnelig ventet i midten av januar, men ble brått framskyndet til tirsdag. Navalnyjs bror Oleg ble dømt til tre og et halvt års ubetinget fengsel.

Navalnyj ble rasende da dommen mot broren ble lest opp.

— Skammer du deg ikke over hva du gjør? sa Navalnyj til dommer Jelena Korobtsjenko.

Han slo knyttneven hardt i bordet.

— Hvorfor sender du ham i fengsel? Hva slags urett er dette? skrek han til dommeren.

— Er det for å straffe meg enda hardere?

Brødrene kysset hverandre farvel i retten før Oleg ble satt i håndjern og ført bort. Oleg er sju år yngre enn 38 år gamle Aleksej.

Nekter skyld

Brødrene har begge nektet straffskyld i saken. De mener rettsprosessene mot dem er politisk motiverte. Yves Rocher har også avvist at Navalnyj-brødrene har svindlet selskapet.

Titalls mennesker samlet seg utenfor tinghuset i sentrum av Moskva da dommen ble lest opp. Politiet presset dem bakover, og minst én ble innbrakt.

Det var planlagt en større demonstrasjon nær Kreml senere tirsdag, men det var usikkert hvor stort oppmøtet ville bli. Mange russere tar fri i romjula, og beslutningen om å framskynde domsavsigelsen til nettopp dette tidspunktet kan ha vært et grep for å unngå større protester.

Tirsdag formiddag ble Manezjnaja-plassen i sentrum av Moskva også sperret av for å forhindre demonstranter i å samle seg.

Putin-kritiker

For tre år siden ledet Navalnyj massedemonstrasjoner mot president Vladimir Putin i Moskva og St. Petersburg. Han regnes i dag som én av Putins mest markante kritikere.

Samtidig har en rekke anklager mot ham dukket opp. Navalnyj er fra før dømt til fem års betinget fengsel i en annen sak, og han har sittet i husarrest i flere måneder. Kritiske røster ser på rettsprosessene mot ham som et forsøk på å holde den karismatiske opposisjonspolitikeren i sjakk.

«Oleg er tatt som gissel, og Navalnyj vil komme i vanry fordi uskyldige mennesker går i fengsel for ham», skriver opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov på Facebook.

Tirsdagens dom mot brødrene ble imidlertid mildere enn den kunne blitt. Påtalemyndigheten la ned påstand om ti års fengsel for Aleksej Navalny og åtte års fengsel for Oleg. (©NTB)