Clinton tviler på om Mubarak kan gå av nå

USAs utenriksminister Hillary Clinton antyder at det kan være for tidlig for Egypts president Hosni Mubarak å gå av nå.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

På flyet tilbake fra München, der hun deltok på en konferanse i helgen, sa Clinton at det er opp til det egyptiske folk å bestemme når Mubarak må gå av, men at det kan skape komplikasjoner om han tvinges bort nå.

Clinton viste til at det er viktig å se framover til valget i september og planlegge slik at ikke valget blir en fiasko og en skuffelse for det egyptiske folk.

— Det er viktig å se over horisonten. Vi vil ikke ende opp med et valg som er en fiasko og folk som sier: Hva var vitsen med alt dette, sier hun.

Derfor krever prosessen framover mot valget i september forsiktig og nøyaktig planlegging, mener hun.

Som resultat av de enorme protestene har Mubarak allerede lovet å gå av i september, men demonstrantene krever at han skal gå av straks. Meldingene fra Washington har generelt antydet at USA har presset ham til å gå av.

Linjeskifte Dersom Clintons uttalelser er signal om et linjeskifte fra USAs side, vil det føre til at USA kommer ut av takt med den egyptiske folkemeningen.

I forrige uke uttalte president Barack Obamas utsending til Kairo, veterandiplomaten Frank Wisner, at Mubarak burde bli sittende gjennom overgangsperioden.

Clinton og andre i Obama-administrasjonen tok avstand fra uttalelsen, men sa ikke rett ut at det han sa var galt.

Clinton roste Mubarak for de skrittene han allerede har tatt for å planlegge sin avgang og sikre at sønnen Gamal ikke etterfølger ham som president.

Brorskapet Hun ville ikke kommentere samtalene som visepresident Omar Suleiman holdt blant annet med Det muslimske brorskapet, og hun ville heller ikke forhåndsdømme brorskapet.

Hun sa det er opp til egypterne å bestemme om brorskapets deltakelse i overgangen gir prosessen kredibilitet.

– Det fins organisasjoner og personer som noen egyptere føler ville gi troverdighet til prosessen, og som andre egyptere frykter, sa hun

Blant de mange hindrene som må passeres før det kan holdes valg, er ifølge Clinton en omredigering av grunnloven for å bringe den mer i overensstemmelse med det politiske systemet folk vil ha, og utarbeidelse av et valgsystem med et skikkelig manntall.

Publisert: