Obama fordømte torsdag voldsbruken mot sivile Egypt, der nærmere 600 mennesker er drept etter at egyptiske sikkerhetsstyrker slo til mot tilhengere av landets styrtede president Mohamed Mursi.

— Vårt tradisjonelle samarbeid kan ikke fortsette som vanlig når sivile blir drept i gatene, sa Obama.

- Ikke fakta

Kritikken blir ikke godt mottatt av Egypts nye ledelse, som ble innsatt etter at de militære styrtet Mursi 3. juli.

— Uttalelser som ikke er basert på fakta, kan komme til å oppmuntre voldelige, væpnede grupper i deres kamp mot stabilitet og overgang til demokrati, heter det i en kunngjøring fra fungerende president Adli Mansour.

— Egypt står overfor terrorister som angriper regjeringsbygninger og viktige installasjoner. Presidentskapet beklager tap av egyptiske liv, men arbeider iherdig for å sikre fred og sikkerhet, heter det videre.

— Egypt anerkjenner andre lands oppriktige syn, men understreker egen suverenitet og rett til selvbestemmelse, understreker Mansour som ble innsatt som overgangspresident av de militære kuppmakerne.

Massemønstring

Samtidig varsler Det muslimske brorskap massemønstring i Kairos gater når fredagsbønnen er over, for å protestere mot militærkuppet og sikkerhetsstyrkenes drap på demonstranter.

I tillegg ber FNs sikkerhetsråd alle parter i Egypt om å besinne seg og vise maksimal tilbakeholdenhet etter at nærmere 600 mennesker er drept i sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter det siste døgnet.

— Rådets medlemmer mener at det er viktig å få slutt på volden i Egypt og at alle parter må vise maksimal tilbakeholdenhet, sier ambassadør Maria Cristina Perceval fra Argentina, som for tiden har formannskapet i Sikkerhetsrådet.

Flere land hadde bedt Sikkerhetsrådet om å tre sammen for å diskutere krisen i Egypt, blant dem Storbritannia og Frankrike som er faste medlemmer av rådet.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har fordømt egyptiske sikkerhetsstyrkers maktbruk mot demonstranter, og FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay krever en gransking av hendelsene i landet.