72 timers våpenhvile på Gazastripen

Hamas og Israel inngår en 72 timers våpenhvile på Gazastripen fra fredag morgen, ifølge USAs utenriksminister John Kerry. Men dødstallene fortsatte å stige i natt. Konflikten er nå den dødeligste siden 1967-krigen.

Publisert Publisert

NYE FORHANDLINGER: USAs utenriksminister John Kerry opplyser at israelerne og palestinerne starter nye forhandlinger i Egypt fredag morgen. Foto: AP

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Frem mot våpenhvilen skulle tre i kraft klokken 8, steg dødstallene på begge sider. 14 palestinere ble drept i to forskjellige israelske angrep, mens fem israelske soldater ble drept nær grensen til Gazastripen.

— Denne våpenhvilen er avgjørende for å gi uskyldige sivile en sårt trengt pause fra voldshandlingene, sa USAs utenriksminister John Kerry da han kunngjorde avtalen.

— Under denne perioden vil sivile i Gaza få humanitær hjelp og en mulighet til å få unna avgjørende behov som å begrave sine døde, behandle skadde og skaffe seg mat.

Defensive operasjoner

Reparasjoner på vannforsyning og annen infrastruktur bør også gjøres i våpenhvileperioden, ifølge Kerry, som samtidig kunngjorde at Israel og palestinerne starter forhandlinger i Egypt fredag morgen.

Det israelske forsvaret vil imidlertid fortsette sine «defensive operasjoner» under våpenhvilen, ifølge Kerry. Det betyr at israelske styrker ikke kommer til å trekke seg ut av Gazastripen de neste dagene.

Hamas kunngjorde torsdag kveld at bevegelsen vil respektere avtalen, dersom ikke Israel bryter den. USA kommer til å sende en liten delegasjon til å delta i fredsforhandlingene i Kairo mellom Israel og Hamas

- Gjennombrudd

Våpenhvileavtalen mellom Israel og palestineren er et viktig gjennombrudd, sier utenriksminister Børge Brende.

— Avtalen kan bety slutten på helt uakseptable humanitære lidelser de siste ukene, og forhåpentligvis begynnelsen på reelle forhandlinger om en tostatsløsning, sier Brende til NRK.

FNs sikkerhetsråd uttrykte tidligere torsdag stor skuffelse over at gjentatte oppfordringer om våpenstillstand i Gaza ikke var blitt tatt til følge.

I en uttalelse som ble lest opp for pressen på slutten av møtet i New York, tok de 15 medlemmene i rådet til orde for humanitære pauser på Gazastripen.

FNs nødhjelpssjef Valerie Amos hadde da fortalt Sikkerhetsrådet at slike korte pauser er nødvendig for at hjelpearbeidere skal kunne nå fram til dem som trenger hjelp.

For høye

USA sa torsdag at de sivile tapene på Gazastripen er for høye. Over 1.450 palestinere er til nå drept siden begynnelsen av juli. På israelsk side er to sivile og 61 soldater drept. Konflikten er dermed den dødeligste siden krigen i 1967.

— De sivile tapene i Gaza har vært for høye. Og det er blitt klart at Israel må gjøre mer for å leve opp til sin egen høye standard for å beskytte sivile liv, sier Pentagon-talsmann Steve Warren.

Samtidig gjør den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu det klart at militæroperasjonen vil fortsette til alle Hamas' tunneler fra Gazastripen og inn i Israel er ødelagt.

— Jeg kommer ikke til å gå med på forslag som hindrer den israelske hæren i å fullføre denne viktige oppgaven som ivaretar Israels sikkerhet, sa statsministeren under et regjeringsmøte i Tel Aviv torsdag.

- Bryter folkeretten

Han framholdt fjerningen av tunnelene som et hovedmål for de israelske styrkene på Gazastripen. Israel har også bombet en lang rekke boliger og andre bygninger, og rundt 1.400 mennesker er drept i over tre uker med angrep.

FN anslår at to tredeler av ofrene er sivile.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay går kraftig ut mot Israels angrep, som blant annet har rammet sykehus og skoler drevet av FN.

— Dette ser ut til å være bevisst trossing av forpliktelsene som folkeretten pålegger Israel, sier Pillay.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Fotballspilleren fra Bergen har alvorlig sykdom. Her har han akkurat fullført gåturen fra Bergen til Oslo.

  2. – Dette kunne lett blitt dramatisk

  3. – Bergingsbilane går i eit bankande køyr her i Hardanger no

  4. – Det er ikke bra i det hele tatt. Den tunnelen er ganske stygg.

  5. – Da dere tok ferie på sykehuset, satte dere livet mitt på vent

  6. Lars Sponheim har meldt seg ut av Venstre