Brende diskuterte situasjonen i området med FNs generalsekretær Ban Ki-moon i New York mandag.

— Det må legges et stort press på statsminister Netanyahu og president Abbas. Ban Ki-moon har vært i kontakt med begge de siste dagene, sier Brende til NRK.

På Gazastripen skal minst ni mennesker ha fått splintskader da et hus i byen Khan Yunis ble truffet i de israelske luftangrepene. Den islamistiske Hamas-bevegelsen truer med et «jordskjelv» som gjengjeldelse for angrepene.

Rakettangrep mot Israel

Flere av boligene som ble rammet, var blitt evakuert på forhånd. Husene til to medlemmer av væpnede palestinske grupper var blant målene som ble bombet.

Israelske myndigheter har begrunnet angrepene på Gazastripen med at rakettangrepene fra det palestinske området må stanses. I løpet av mandagen ble over 80 raketter skutt fra Gazastripen mot Israel, ifølge det israelske militæret.

— Faren for en intifada er reell. Det vil igjen kunne føre til at flere liv går tapt. Det vi nå ser kostnadene av, er at det ikke foregår noen fredsprosess og ingen prosess som kan lede til noen tostatsløsning, sier utenriksminister Brende.

Han mener situasjonen i området viser at å opprettholde status quo bare vil føre til en forverring av forholdene over tid.

Stridsvogner

Bakgrunnen for den spente situasjonen i Israel og Palestina nå er drapene på én palestinsk og tre israelske tenåringer. Palestinske Mohammed Abu Khudair ble trolig brent levende, noe som uløste opptøyer både i Øst-Jerusalem og flere israelske byer.

Seks israelere er pågrepet for drapet, og flere av dem har tilstått, ifølge en kilde med kjennskap til etterforskningen.

Ifølge en talsmann for det israelske militæret forbereder landet seg på en eskalering av situasjonen på Gazastripen. Ekstra soldater er innkalt, og stridsvogner er utplassert ved grensa mot det palestinske området, ifølge israelsk TV.

Den palestinske væpnede gruppen Folkets motstandskomiteer advarer på sin side om at Israel «har åpnet helvetets porter mot seg selv». (©NTB)