Øyenvitner sier til Reuters at de hørte kraftige eksplosjoner og så store mengder røyk stige etter et israelsk luftangrep fredag formiddag.

Israels forsvar bekrefter at de har gått til angrep mot «terrormål» på Gazastripen. Samtidig varsler statsminister Benjamin Netanyahu en «kraftig reaksjon» på palestinske angrep.

Ifølge AFP har tusenvis av palestinere flyktet fra hjemmene sine øst for Gaza by etter at våpenhvilen gikk ut.

Nektet å forlenge

Våpenhvilen mellom Israel og palestinerne gikk ut klokken 7 fredag morgen norsk tid, etter at de palestinske fraksjonene nektet å forlenge våpenhvilen.

Like etter at våpenhvilen var over, ble det sendt minst fem raketter inn i Israel, ifølge det israelske forsvaret.

Minst én av rakettene ble skutt ned av Israels rakettskjold over byen Ashkelon, 50 kilometer sør for Tel Aviv. Flere andre raketter landet i øde områder, ifølge det israelske forsvaret. Det er ikke meldt om noen skader etter rakettangrepene.

— Alle de palestinske fraksjonene er enig om ikke å fornye våpenhvilen, fordi Israel nekter å høre på kravene våre. Forhandlingene fortsetter i Kairo, sa Hamas-talsmann Fawzi Barhum.

En måned med krig

Den 30 dager lange krigen på Gazastripen skal så langt ha kostet Israel i overkant av 9 milliarder norske kroner. 1.874 palestinere, de fleste av dem sivile, er blitt drept i krigen.

— Av de tre krigene i Gaza, har dette vært den lengste, mest dødelige og ødeleggende, sier UNICEFs representant i Palestina, June Kunugi.

Det er anslått at én av fire innbyggere på Gazastripen er fordrevet, 65.000 er hjemløse og 400.000 barn viser tegn til traumer.

Israel har på sin side opplyst at landet har mistet 64 av sine soldater og tre sivile