Øyenvitner og lokale medier forteller om nye, mystiske flyangrep lørdag. Det skal ha vært kraftige eksplosjoner i morgentimene i nærheten av hovedflyplassen, hvor rivaliserende militser i over en måned har kjempet om kontrollen.

Den lokale fjernsynskanalen al-Nabaa opplyser at flyene angrep fire stillinger tilhørende Libysk daggry, som består av islamistsympatisører fra Misrata.

Minst ti mennesker ble drept, og titalls ble såret, opplyser en talsmann for Misrata-militsene. De kjemper i hovedsak mot brigader fra Zintan vest i Libya. Også en bygning tilhørende det statlige oljeselskapet al-Waha i nærheten av flyplassen ble rammet, ifølge al-Nabaa.

— De forente arabiske emirater og Egypt er involvert i denne feige aggresjonen, sa en militstalsmann, som også sa at den midlertidige regjeringen og landets nye nasjonalforsamling var medskyldige i flyangrepene.

- Har kontroll

Samtidig hevder Libysk daggry å ha vunnet kontrollen over flyplassen. I en uttalelse som ble offentliggjort på skjermen av al-Nabaa, het det at «Libysk daggry kunngjør at gruppen har full kontroll over Tripoli internasjonale lufthavn».

Hvis påstanden viser seg å være riktig, utgjør det et stort nederlag for de nasjonalistiske gruppene fra Zintan som har holdt flyplassen siden Muammar Gadaffis fall i 2011.

Opprørsgeneral

Også tidligere denne uka ble militsstillinger i Tripoli angrepet fra luften. Libyas svake sentralregjering kunne ikke si hvem som sto bak før opprørsgeneral Khalifa Haftar etter hvert innrømmet å ha stått bak luftangrepene mot Misrata-militsene.

Kampene mellom de rivaliserende militsene hadde fram til da vært begrenset til bakken, med artilleri- og rakettangrep fra begge sider. Ingen av militsene antas å disponere jagerfly, og den svake sentralregjeringen har et foreldet luftforsvar som har stort behov for utbedring. Analytikere har uttrykt tvil om hvorvidt flyene i det hele tatt er i stand til å gjennomføre angrep.

Gaddafis fall

Avhoppergeneral Haftar har erklært krig mot militante islamister i Libya.

Voldshandlingene i Libya i sommer er de verste siden Gaddafis fall under den NATO-støttede borgerkrigen i 2011. En rekke væpnede grupper kjemper om makten i kjølvannet av borgerkrigen. (©NTB)