Ti dager etter at Malaysia Airlines flight MH370 forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing, er det fortsatt sporløst borte. Malaysiske myndigheter opplyser flyet endret kurs med vilje.

Omfattende gransking av bakgrunnen til passasjerer og mannskap skal ikke ha avdekket informasjon som tyder på at noen hadde et motiv for å kapre flyet.

En rekke teorier om hva som kan ha skjedd er blitt lansert. Enkelte eksperter tror flyet kan ha landet på et ukjent sted, mens andre mener det er mest sannsynlig at flyet har styrtet i havet.

Truer med sultestreik

I Beijing truet slektninger av de kinesiske passasjerene tirsdag med å gå til sultestreik for å få svar fra Malaysias myndigheter om hvor flyet er blitt av.

— Nå får vi ingen nyheter, og alle er selvfølgelig svært bekymret. Slektningene sier de vil gå til Malaysias ambassade for å finne ambassadøren, sier Wen Wancheng.

Den 63 år gamle mannen hadde sønnen sin om bord.

— Ambassadøren burde ha kommet hit. Men det har han ikke. Noen snakker om sultestreik, tilføyer han etter at gruppen av slektninger hadde møtt representanter for flyselskapet Malaysian Airlines på et hotell i Beijing.

Omprogrammering

Det er et faktum at flyet endret kurs, og malaysiske myndigheter sa søndag at det ble gjort med vilje.

Ifølge avisa The New York Times skjedde det ved en omprogrammering av flyets navigasjonssystem. Dette styrker antakelsen om at den som tok kontroll over flyet, må ha vært en erfaren pilot.

En rekke land deltar i søket i et område som strekker seg fra det sørlige Indiahavet til Kasakhstan.

Malaysia avviser kritikk om at landet ikke har villet samarbeide bredt nok med andre lands myndigheter, deriblant det amerikanske føderale politiet FBI.

AVVISER KRITIKKEN: Malaysias fungerende transportminister Hishammuddin Hussein.

— Gjør det vi kan

Malaysias fungerende transportminister Hishammuddin Hussein sier til Reuters at man har gjort det man kunne, og benekter at Malaysia har hindret etterforskere fra FBI i å komme til Malaysia.

— Jeg har arbeidet med dem. Det er opp til FBI å si fra om de trenger flere eksperter for å bistå, for vi vet ikke hva de har, sier han.

Malaysiske tjenestemenn sier de har hatt kontakt med FBI gjennom USAs ambassade i Kuala Lumpur, der FBI har en permanent representant. Men FBI sa mandag at de ventet på en malaysisk invitasjon til å sende en ekspertgruppe.