- Prinsen fra Ockelbo får det lettere enn Mette-Marit

Det blir lettere for Daniel å tre inn i kongefamilien enn det var for Mette-Marit, tror hoffeksperter.

 • Aftenposten
 • Vibeke Buan
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Den tidligere treningsinstruktøren fra Ockelbo gjør en historisk klassereise når han i morgen får både kronprinsessen og tittelen «Hans Kongelige Høyhet Prins Daniel av Sverige, Hertug av Västergötland». Mange medier har trukket paralleller til vår egen Mette-Marits inntreden i den norske kongefamilien.

— Men situasjonen er mye lettere for Daniel. Han har hatt 8–9 år på å øve seg. Det gikk mye fortere med Mette-Marit og Haakon, og det vistes også på opinionsmålingene at deres forhold kom som et sjokk på mange, sier Carl-Erik Grimstad, statsviter og tidligere soussjef ved Det kongelige slott, til Aftenposten.no.

Han får støtte fra Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne Totland.

— Mette-Marit hadde på mange måter en mye brattere læringskurve. I begynnelsen var det mange koder å knekke for henne, mens Daniel har hatt mange år på seg til å observere og lære og har gradvis vent seg til dette. Nå ser vi hvordan Mette-Marit har vokst inn i sin rolle, samtidig som hun har tilført den noe nytt og moderne, sier Totland.

Et skritt opp og to skritt bak

Den kommende svenske prinsen har holdt en lav profil, og skydd mediene.

— Nå vil vi få vite mer om hvem Daniel er, sier Grimstad.

— Frem til nå har han gjort det eneste riktige: Han har sittet stille i båten de siste årene, og har innrettet seg veldig viselig. Det har ikke vært noen store tabber, han har oppført seg pent. Han fremstår som en sympatisk person som er genuint opptatt av sin kone.

Sånt går også hjem hos det svenske folket. Mens mange var skeptiske til Westling da han ble kjæreste med kronprinsessen, tror syv av ti nå at han vil gjøre en god jobb som prins, skriver flere svenske aviser.

— Han vil ta på seg oppdrag alene og sammen med Victoria. Men når de opptrer sammen vil han holde seg to skritt bak, og Daniels rolle som prins og hertug blir først og fremst å være en avlaster og støtte for sin kone. Dette er en velprøvd rolle, sier Carl-Erik Grimstad, og viser til blant andre prins Philip i Storbritannia og prins Henrik i Danmark.

Modernisering av kongehuset

Samtidig ser vi nå en modernisering av kongehuset både i Norge og i Sverige, og dermed også nye roller for de kongelige, påpeker Kjell Arne Totland.

— Jeg tror at Victoria og Daniel vil være med på å modernisere det svenske monarkiet, og jeg har stor tro på at dette vil gavne både monarkiet og Sverige, sier Totland.

— Vi vet at etter forlovelsen har Daniel gått en prinseskole på slottet, rett og slett, der han blant annet har fått undervisning i historie, etikette og diplomatiske relasjoner. Det gir en trygghet. Og så håper jeg at han tar med det han selv står for inn i sin nye rolle, sier Totland.

— Han har sagt litt om hvilke felter han vil inkorporere i sin rolle: Helse, ungdom og idrett. Der har han faktisk en spesialkompetanse, i og med at han har drevet med dette. Og å være seg selv er det beste rådet til Daniel. Når vi ser hvordan Mette-Marit blomstrer i sin kronprinsesserolle i dag, er det fordi hun er seg selv i rollen i dag, sier Totland.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Kongelig prakt, kongelig avmakt

 2. Første prøve for brudepiken Ingrid Alexandra

 3. - Problematisk at far følger bruden

 4. Daniel ikke helt med ...

 5. Veldig klare for bryllup

 6. - Ingrid Alexandra blir brudepike

 7. Madde tilbake i rampelyset

 8. 7000 vakter skal passe på Victoria

 9. Kongelig prakt, kongelig avmakt

BT anbefaler

Tertnes trekker tiåringer fra kamp. Mener motstanderen er «et rent satsingslag».

De mener Marikollen fotballklubb er «et rent satsingslag». – Det bør være plass til klubber som oss også, svarer Morten…

LES SAKEN