Her følger Obama operasjonen

President Barack Obama og utenriksminister Hillary Clinton satt ringside og fulgte med på dramaet da Osama bin Laden ble likvidert.

KLAPPJAKTEN: Hele den topphemmelige operasjonen ble fulgt i realtid av president Barack Obama og hans utvalgte.
MØTELEDEREN: Barack Obama leder møtet i det såkalte situasjonsrommet.
  • Lars Martin Gimse
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Da amerikanske sikkerhetsstryker iverksatte operasjonen som endte med at de drepte al-Qaidas øverste leder Osama bin Laden, satt Barack Obama og hans nærmeste rådgivere i kontrollrommet i Det hvite hus.

Personene som var samlet rundt president Obama, blant annet utenriksminister Hillary Clinton, er vant til situasjoner med høyt press, men denne situasjonen var ekstraordinær, skriver Time Magazine.

Stenansiktet Obama

I 40 minutter satt de og fulgte nøye med på videoskjermene, mens de kunne høre skuddvekslingen på den andre siden av verden. Spenningen knyttet seg i stor grad til om Osama bin Laden faktisk befant seg i komplekset de slo til mot.

Obama satt med et stenansikt under hele seansen. Det var nesten ingen som sa noe, for de ventet hele tiden på neste oppdatering.

Selv om presidenten med dagens teknologiske hjelpemidler kan følge en militær operasjon skritt for skritt, har han ingen kontroll over hva som skjer. Han kan ikke gripe inn og kontakte de som har ansvaret for den militære operasjonen.

— Fiende drept i strid

Dermed ble spenningsnivået i kontrollrommet enda høyere da presidenten og hans rådgivere fikk vite at et helikopter måtte settes på bakken. Det var et tegn på at plan A måtte forkastes.

Men bare noen få minutter senere kom det en ny melding fra Pakistan.

«Geronimo, fiende drept i strid.»

Geronimo var det på forhånd avtalte kodeordet som betydde at de amerikanske styrkene enten hadde drept eller fanget bin Laden, ifølge CNN.

Bare minutter etter kunne Obama fastslå at helikopteret som fremdeles fungerte hadde tatt av fra bakken Abbottabad, og at alle de amerikanske soldatene hadde kommet fra aksjonen med livet i behold.

Fant bin Ladens svake punkt

Da det mandag ble kjent at amerikanske spesialstyrker hadde funnet og drept Osama bin Laden, satte det også sluttstrek for en årelange jakt.

I samtale med nyhetsbyrået AP forteller flere amerikanske tjenestemenn historien om hvordan USA klarte å finne bin Laden.

Én enkelt telefonsamtale fra en av bin Ladens mest betrodde kurerere i fjor ble direkte utslagsgivende for mandagens aksjon.Tidlig i jakten på terroristlederen ble CIA klar over at bin Ladens sårbare punkt var kurererne hans. bin Laden var for smart til at han lot sjefer eller soldater i Al-Qaida vite hvor han gjemte seg. Men bin Laden var avhengig av å ha noen rundt seg som kunne få beskjedene hans ut. Og det måtte være noen han virkelig kunne stole på.

Men historien om hvordan CIA og den amerikanske regjeringen fant bin Laden starter i et fengsel i Øst-Europa for en god del år siden.

Les også

[No available link text]

I dette fengselet satt mannen som var nummer tre i Al-Qaida-hierarkiet, Khalid Sheikh Mohammed. Han ga amerikanske myndigheter kallenavnene til flere av bin Ladens kurere.

Etterhvert var det ett navn som pekte seg ut. En annen innsatt, Abu Faraj al-Libi, fortalte at da han ble forfremmet for å etterfølge Mohammad som leder for al-Qaidas operasjoner, fikk han denne beskjeden via en kurer. CIA mente på det tidspunktet at det bare var bin Laden som kunne stå bak forfremmelsen.

Dermed konkluderte de med at om de kunne finne kureren, så kunne de finne bin Laden.

Telefonsamtalen

Det tok mange år før amerikansk etterretning klarte å grave frem kurerens ekte navn. Men da de hadde kommet så langt, var kureren som sunket i jorden. CIA ante ikke hvor han befant seg.

Så, midt på året i fjor, kom gjennombruddet de hadde ventet på.

Da hadde kureren en telefonsamtale med en person som ble overvåket av amerikansk etterretning

Les også

[No available link text]

Kureren befant seg et godt stykke fra stedet bin Laden gjemte seg da han gjennomført telefonsamtalen, men det ga likevel etterretningsoffiserer nok hjelp til å kunne finne og overvåke kureren.

I august i fjor ledet den kureren uvitende amerikanske myndigheter til et kompleks i den pakistanske byen Abbottabad.

Muren som omringet eiendommen var seks meter høy På toppen av muren var det piggtråd. Det som slo de amerikanske myndighetene var at det hverken gikk telefon -eller internettlinjer ut fra komplekset. Alle tegn tydet på at dette var et skjulested spesielt designet for bin Laden, men det var umulig å være helt sikker.

Tidenes mulighet

Selv om det knyttet seg usikkerhet til om bin Laden befant seg i komplekset i Abbottabad, innså etterretningsoffiserer at dette muligens var den beste muligheten de hadde hatt til å få fatt i bin Laden. De bestemte seg for å holde informasjonen for seg selv, og delte den ikke med noen av sine allierte.

I februar i år var etterretningsoffiserene overbevist om at det befant et mål av høy verdi, med stor sannsynlighet Osama bin Laden, i komplekset.

Les også

[No available link text]

— Etterretningsoffiserene var selvsikre og selvsikkerheten deres vokste. For dette var annerledes. Det vi ser i dette komplekset er forskjellig fra alt annet vi har sett før. Jeg var sikker på at vi hadde grunnlag for å iverksette tiltak, sa John Brennan, Obamas viktigste kontraterrorismerådgiver, på en pressekonferanse mandag.

Usikre på fremgangsmåten

Men det var ingen enkel avgjørelse den amerikanske presidenten stod overfor. Dersom USA bestemte seg for å bombe komplekset, og det skulle vise at bin Laden ikke var der, ville det skape et stort diplomatisk problem. Og selv om det skulle vise seg at bin Laden var i komplekset, ville et bombeangrep gjøre det nesten umulig å bekrefte bin Ladens død.

Den endelige avgjørlsen ble som kjent å sende spesialstyrken Navy SEAL Team Six til Abbottabad, noe som endte med at bin Laden ble drept i en skuddveksling.

Mye takket være én enkelt telefonsamtale.

Konen ikke drept

Kvinnen som ble drept under operasjonen mot Osama bin Laden var likevel ikke hans kone.

En tjenestemann i Det hvite hus sier at kvinnen heller ikke var et menneskelig skjold, men at hun ble fanget i kryssilden.

Les også

[No available link text]

Tidligere har president Barack Obamas terrorrådgiver John Brennan sagt at hun var en av bin Ladens koner og at hun, kanskje frivillig, skulle beskytte ham med sin egen kropp i en eventuell skuddveksling.

Tjenestemannen som korrigerte de første opplysningene, sier at bin Ladens kone var til stede og ble såret i leggen under sammenstøtet.

Bin Laden ble drept av to kuler i brystet og hodet, og han skjøt ikke tilbake, slik det også tidligere ble meldt.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Gjorde motstand under aksjonen

  2. Tror militære gjemte bin Laden

  3. - Dette er huset der Osama bin Laden ble drept

  4. - Liveblogget Osama-angrepet uten å vite det

  5. - Her skjulte han seg

  6. - Han lever fortsatt

BT anbefaler

Fire ting du må vite om superstjernen som skal spille for 23.000 mennesker i Bergen

Artisten fra Dallas har vært en av de mest markante stemmene i den internasjonale popmusikken de siste ti årene.

LES SAKEN