Erdogan i tårer i begravelse for Istanbul-ofre

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan brøt sammen i tårer da han deltok i begravelsen til flere av Istanbul-ofrene søndag.

tb41ca60.jpg
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Flere tusen personer møtte opp da seks av ofrene i det mislykkede kuppforsøket ble begravet i Istanbul søndag.

I begravelsen uttalte Erdogan at «opprenskningen» i statlige institusjoner etter kuppet fortsetter, og at de involverte «ikke har noe sted å flykte».

De sørgende ropte om dødsstraff for predikanten Fethullah Gülen, som lever i selvpålagt eksil i USA. President Erdogan krever at USA utleverer predikanten, som han anklager for å stå bak kuppforsøket.

Erdogan har sagt at det kan bli aktuelt for landets parlament å diskutere en gjeninnføring av dødsstraff.

UD endrer reiseråd:

Les også

Charterturene til Tyrkia går som planlagt

Pågripelse

Myndighetene har utstedt en arrestordre på oberst Ali Yazici, som omtales som presidentens øverste militære rådgiver. Søndag ettermiddag meldes det at Yazici er i varetekt.

Kringkasteren NTV melder dessuten at Ismail Guneser, en medarbeider av tidligere president Abdullah Gül, er pågrepet.

Totalt er 6000 personer pågrepet i kjølvannet av det voldsomme kuppforsøket, opplyste justisminister Bekir Bozdag tidligere søndag. I tillegg er flere tusen dommere avsatt.

I BEGRAVELSE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan bærer kisten til et av ofrene i Istanbul.

Over 260 dreptDet var like etter klokken 22.30 lokal tid fredag at det ble det meldt om kampfly over Ankara, og soldater som sperret bruer over Bosporos-stredet i Istanbul. President Erdogan ba folk gå ut i gatene for å stanse kuppforsøket, og det brøt ut kamper mellom kampfly og stridsvogner.

Kuppsoldater skjøt mot regjeringsstyrker og sivile demonstranter, og minst 265 mennesker ble drept.

Bare timer senere erklærte Erdogan at kuppmakerne var nedkjempet. Søndag ettermiddag kunngjorde den tyrkiske hæren formelt at «forrædernes» kuppforsøk er stanset, melder den statlige fjernsynskanalen TRT.

Kommentar:

Les også

Difor lukkast ikkje kuppforsøket

— Ingen blank sjekk

Politikere fra flere land har i etterkant av det dramatiske kuppforsøket natt til søndag oppfordret president Erdogan til å ikke bruke forsøket som en anledning til å slå ned på opposisjonen i landet.

— Det var viktig å fordømme kuppet i Tyrkia. Det er det minste vi kan gjøre. Rettsstaten må fungere, og dette er ikke en blank sjekk for Erdogan til å gjøre hva han vil, sier Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault.

— Det å bygge en bru til opposisjonen er viktig, og det blir viktig å styrke rettssikkerheten og jobbe med menneskerettighetene. Dette er en gylden mulighet for Erdogan å bygge opp en bred beskyttelse av demokratiet og løfte opp tyrkisk rettssikkerhet, sier statsminister Erna Solberg til NTB søndag.

Utenriksminister Børge Brende (H) oppfordret i helgen også presidenten til å benytte anledningen til å samle den tyrkiske befolkningen.

— Det er vesentlig at presidenten ser at de som sto opp for demokratiet og demokratiske prosesser mot militæret, var opposisjonen, den frie og uavhengige pressen og det sivile samfunnet, sa Brende til NTB lørdag.

Les også:

Les også

Fra kaos til fest i gatene i Tyrkia

Varselskudd mot kupptilhengere

Politiet avfyrte varselskudd ved Sabiha Gokcen-flyplassen i Istanbul da kupptilhengere nektet å overgi seg, ifølge en tyrkisk tjenestemann, ifølge nyhetsbyrået AP. Også nyhetsbyrået DPA har snakket med en tjenestemann som forteller at varselskudd er avfyrt ved Sabiha Gokcen-flyplassen, som ligger på den asiatiske siden av Istanbul.

Samtidig melder det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu at syv personer, deriblant en oberst, er pågrepet på en flybase i byen Konya sentralt i Tyrkia. Også her skal de angivelige kuppmakerne ha motsatt seg pågripelse, men situasjonen var søndag kveld under kontroll, heter det.

Publisert: