— Folk 11 kilometer unna kan se en gassky som kommer fra Total-riggen, sier Jake Molloy, som er leder for olje- og gassarbeidere i fagforeningen RMT.

— Brønnen som det er snakk om, har skapt problemer for Total en god stund. Det ble besluttet å stenge den av, men så begynte det å utvikle seg en hendelse i helgen, sier han videre til nyhetsbyrået Reuters.

Lekkasjen startet søndag ved en olje- og gassplattform i Elgin- og Franklin-feltene, som har franske Total som operatør. Plattformen ligger om lag 240 kilometer fra Aberdeen på østkysten av Skottland.

- Dramatisk

Trolig har det skjedd noe dramatisk som har satt begge plattformens utblåsningsbarrierer ut av spill, mener rådgiver Sigurd Enge i Bellona.

— Gasslekkasjen er i seg selv en risiko, rett og slett fordi gassen er så brannfarlig, sier han til NTB.

Flesteparten av de 238 ansatte på plattformen ble evakuert så snart lekkasjen ble oppdaget, mens 19 personer ble igjen. Etter hvert ble også de gjenværende 19 evakuert, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hovedredningssentralen Sør-Norge videreformidlet kontakt mellom britisk sektor og Ekofisk søndag. Ekofisk sendte ut helikoptre og hjalp til med evakueringen fra plattformen, opplyser hovedredningssentralen til NTB.

Årsaken til gasslekkasjen er ikke kjent. Total ønsket mandag kveld ikke å gi noen umiddelbar kommentar om situasjonen.

- Kan ta måneder

Ifølge Jake Molloy er det kun én måte å få bukt med lekkasjen på, nemlig å bore en reservebrønn som kan ta av for trykket.

— Men dette vil trolig ta flere måneder og koste store summer. I mellomtiden kan mye gass bli sluppet ut i atmosfæren, sier en britisk ingeniør.