Etter å ha ligget på likstrå i en uke, ble liket til presidenten, som døde 5. mars, fraktet til sin grav i Caracas fredag. Båren til Hugo Chávez ble fredag kjørt i prosesjon gjennom sentrum av den venezuelanske hovedstaden, der hundretusenvis var møtt fram for å ta et siste farvel med sin leder.

«Pilegrimssted»

Chávez ble begravet på toppen av en kolle, der en tidligere militærbase er blitt omgjort til museum. Den tidligere fallskjermjegeren Chávez holdt til ved denne basen da han i 1992 prøvde å kuppe makten i Venezuela.

Stedet skal åpnes for allmennheten lørdag, og myndighetene i Venezuela tror at stedet vil bli «et pilegrimssted for alle verdens revolusjonære».

Chávez ble gravlagt raskt etter at det ble klart at det likevel ikke lot seg gjøre å balsamere liket av presidenten.

— Vi har gått bort fra å balsamere liket av kommandant Chávez etter at en russisk medisinsk rapport slo fast at prosedyren ville bety at liket måtte sendes til Russland og bli der i minst sju måneder, sier kommunikasjonsminister Ernesto Villegas.

Balsamering vanskelig

Planen var å balsamere liket av presidenten, slik at det kunne ligge til skue permanent.

Men tidligere i uka medgikk fungerende president Nicolás Maduro at det ville bli vanskelig.

— Vi har fått råd fra de beste ekspertene i verden, fra Russland og Tyskland. De vitenskapelige rapportene vi får tyder på at det kan bli svært vanskelig å få til en balsamering som gjør en permanent skue mulig, sa Maduro til statlig TV.

Regjeringen opplyser at den ønsket at tilhengere skulle få mulighet til å se Chávez i dagene etter at han døde, men at det førte til at de nødvendige forberedelsene til balsameringen ikke kom i gang tidsnok.