Divahjelp til feministene

  • Det gikk lang tid før jeg ble feminist, for jeg var simpelthen redd feminismen, sier filmskuespillerinnen Jane Fonda til BT.
  • Olav Garvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Den kjente Hollywood-stjernen har kastet seg inn i den svenske valgkampen. Fonda er i Stockholm denne helgen for å gi Gudrun Schyman og feministpartiet en håndsrekning.

Det spørs likevel om drahjelpen fra en filmdiva av hennes format er tilstrekkelig for å sikre den fallerte venstresosialisten en plass i Riksdagen, for Feministisk Initiativ (FI), som Schymans parti heter, har godt under en prosent oppslutning, ifølge meningsmålingene. Hun trenger minst fire prosent, som er sperregrensen.

Jane Fonda regnes som den fremste feminist i verden. Men det har ikke alltid vært slik. Hun hadde allerede mange filmer bak seg før hun begynte å engasjere seg i kampen for likestilling og kvinnefrigjøring.

Gikk for langt i sine krav

— Som ung nølte jeg ikke med å bli aktivist i kampen mot Vietnam-krigen. Det falt lett for meg. Men det gikk mange år før jeg kunne kalle meg feminist. Det var en krevende modningsprosess, for jeg syntes de daværende feministene gikk for langt i sine krav om likestilling. Jeg kan også et stykke på vei forstå at mange kvinner er engstelige og den dag i dag nøler med å stå frem som feminister, for fortsatt kan det være en stor belastning i mange miljøer, sier 68-åringen til BT.

To ganger Oscar

To ganger har hun vunnet Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, men filmkarrieren har hun for lengst satt en strek for. Kampen for likestilling opptar mye av hennes tid, og det var derfor hun sa seg villig til å hjelpe Gudrun Schyman. Det skjedde allerede i mai, da hun traff den svenske politikeren her i Stockholm.

— Hva er den viktigste kampsaken for feministene?

Jane Fonda tenker seg om noen sekunder før hun svarer. Hun nevner to hjertesaker:

— Først og fremst kampen mot volden, all volden som begås mot kvinner over hele verden. Det gjelder den synlige, grusomme volden og det er den mer sofistikerte og utspekulerte som gir seg utslag i undertrykking. Dessuten er kampen mot lønnsdiskriminering meget viktig, sier hun.

Vil lære av Sverige

Filmkjendisen skryter uhemmet av Gudrun Schyman, og forteller dessuten at hun er i Sverige for å lære om feminisme.

— Akkurat som da jeg i 1970 kom til Sverige for å lære å kjempe effektivt mot den skitne Vietnam-krigen som mitt eget land var ansvarlig for.

Feministpartiet her er forresten det første i verden. Om det kommer et tilsvarende i USA er jeg usikker på, i hvert fall i nær fremtid. Kampen mellom demokrater og republikanere er så intens og avgjørende at andre politiske alternativer må vike - foreløpig, legger hun til med et stort smil.

En eneste gang har hun vært i Norge. Det var i 1972, da hun spilte inn film på Røros, i hovedrollen som Nora i «Et dukkehjem». Oppholdet i bergstaden gjorde et sterkt inntrykk på henne, tilføyer hun.

FANT TONEN:Jane Fonda og GudrunSchyman (t.v.) fant raskt tonenda de inntrengende ba svenskenehjelpe Feministisk Initiativ (FI)inn i Riksdagen.
Publisert
BT anbefaler

Silje trudde ho var gravid. I staden var det overgangsalderen.

No vil Silje Mæland (46) spreie kunnskap om overgangsalder. – Den er mykje meir enn sveitte og redusert sexlyst.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. «Sett mormor i fengsel!», skriver Audhild. – Forstår at det er krevende, svarer byråden.

  2. USA definerer Norge som høy­risiko­land: Fraråder reiser hit

  3. – Dette er faktisk ein del av normalen vi skal tilbake til

  4. Må betale 37 millioner etter E39-utbygging

  5. – Det er kort vei til Bryggen, så dette kan vi ikke ignorere

  6. «Jeg må si deg noe», sa kameraten. Det moren hørte gjennom døren, fikk henne til å varsle.