3000 for Stones-billetter

«Utsolgt» står det bak Rolling Stones på Bergen Live sine sider. Men det finnes fremdeles billetter til konserten på Koengen. Eneste hake er at svartebørshaiene sitter på dem.

Publisert Publisert
  • Frode Buanes
  • Guro Istad
  • Eirin Eikefjord
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

For ca 3000 kroner får du billett til Rolling Stones-konserten i Bergen 1. september. Ordinært kostet billettene 1095 kroner per stykk.

Billettkontoret AS og Euroteam AS selger konsertbilletter til over det dobbelte av den ordinære prisen. Foreløpig er det fullt lovlig.

Ikke straffbart

– Vi er et lovlig selskap, vi er norsk skattebetaler, vi har fast ansatte og er de eneste som garanterer 200 prosent refusjon dersom billettene ikke kan benyttes, sier informasjonsansvarlig for Euroteam AS, Stefano Serry.

Tirsdag sendte Kultur— og kirkedepartementet (KKD), med Trond Giske i spissen, ut et lovforslag som vil forby salg av billetter til en høyere pris enn det som er fastsatt av arrangøren. Mens politiet kalte forslaget «tullete», ønsket Frank Nes i Bergen Live, i likhet med flere andre arrangører, forslaget velkommen.

Forslaget fra KKD åpner ikke for å straffe svartebørsaktørene. Forbrukerombudet kan derimot stanse ulovlig markedsføring av billetter ved å ilegge tvangsgebyr. I tillegg kan politiet vise bort personer som selger billetter over veiledende pris på offentlig sted. Departementet håper at dersom forbudet blir kjent blant forbrukerne, vil det slå beina under hele markedet for kjøp og salg av svartebørsbilletter.

Hemmelige innkjøp

I mellomtiden tjener svartebørshaiene fett på virksomheten sin. Euroteam AS omsatte for hele 23,2 millioner kroner i 2004, og hadde et årsresultat på 391.000 kroner.

– Hvordan får dere tak i billettene?

– La meg forklare dette én gang for alle: 40 prosent av billettene er ikke til salgs; de gis til myndigheter, vip og sponsorer. Det er derfor prisene er så høye, sier Stefano Serry.

– Men det forklarer ikke hvor dere får tak i billettene?

– Det kan jeg ikke fortelle deg. Det ville vært skadelig for selskapet vårt. Vi har våre kanaler. Men det er på lovlig vis, garanterer Serry.

– Hvordan vil dere forholde dere dersom lovforslaget går gjennom?

– Vi har ingen interesse av å være et ulovlig selskap. Men vi ønsker å bli i Norge. Vi er et norsk selskap og har alltid respektert loven. Jeg synes det er positivt at vi har en kulturminister som tar fatt i saken, sier Serry i Euroteam AS.

Selskapet vil imidlertid ikke uttale seg nærmere om lovforslaget. Uansett vil det ikke tre i kraft før i 2007, og svartebørssalg vil ikke være straffbart før 2008. –Tar 150 kroner per billett

– Vi tar en kommisjon på mellom 100 og 150 kroner per billett. Vårt firma er bare en markedsplass, sier styreformann i Billettkontoret Invest AS, Suraj Malhotra.

Malhotra hevder at firmaet ikke spekulerer i å kjøpe opp betydelige mengder billetter på forhånd, men at de kun videreformidler billettsalget. I 2004 omsatte Billettkontoret AS for 4,86 millioner kroner.

– Det er kundene som avgjør prisen. De vil ha mellom 3000 og 5000 kroner for en Stones-billett. Vi er ikke villige til å ta sjansen på å kjøpe inn masse billetter på forhånd, sier han.

God timebetaling

Ørjan (18) sto bare i kø i ti minutter. Får han solgt alle sine fem billetter, får han et overskudd på 7025 kroner. Det gir en timebetaling på over 42 000. – Jeg har annonsert på ulike nettsteder, og selger billettene for 2500 kroner per stk. Jeg kjøpte dem for 1095 kroner, og beholder én selv.

Ifølge Ørjan ligger prisen per billett til Stones-konserten mellom 2000 og 3000 kroner per stk. på de fleste nettsteder. De 20 000 billettene som ble lagt ut for salg i Bergen ble revet bort på 31 minutter. Det var ikke mulig å kjøpe mer enn seks billetter per person.

– Jeg kjøpte opprinnelig billettene fordi min fars firma ville ha dem, og skammer meg litt for å selge dem videre. Det er stygt gjort overfor dem som står i kø og ikke får billetter. Jeg har ikke akkurat tenkt å gjøre en livsstil ut av svartebørssalg, sier han.

Foto: Vegar Valde

Publisert
BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. «Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

  2. Ulykke i Vaksdal: – Fører av den ene bilen har løpt fra stedet

  3. Mens statens helse­direktør ber folk fortsette med hjemme­kontor, vil statens mann i Vestland ha alle på jobb igjen

  4. Om morgenen var både datteren og bilen borte. Så ble jenten funnet med to i promille.

  5. Derfor velger Bård (20) å bruke munnbind på bussen

  6. «Når jeg går til frisøren, er jeg ikke et offer. Jeg er en kunde.»

  1. Musikk