Camerons enkle budskap sikret brakvalg

Storbritannias statsminister David Camerons overraskende valgseier forundrer forståsegpåere og kritikere. Selv hevder De konservative at den kom etter å ha banket to budskap inn i britene.

Publisert Publisert

Storbritannias statsminister David Cameron og hans kone Samantha har all grunn å smile etter at det ble klart at de fortsatt får bo i statsministerboligen, Downing Street nummer 10. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Vi har fått en positiv respons på en positiv kampanje, sa Cameron etter at han hadde styrt partiet til en knusende valgseier og dets første flertall i Underhuset på 23 år.

Noen i partiet fryktet at statsministeren ledet en altfor kjedelig kampanje, og pekte på meningsmålingene før valget. Andre i partiet trodde hans dager var talte selv om han vant, fordi de trodde han umulig kunne vinne stort.

Sammen med sin kampanjerådgiver Lynton Crosby brukte Cameron seks uker på å hamre inn to budskap: «Stem De konservative for å sikre økonomisk oppgang. Stopp Labour, med støtte fra skotske nasjonalister, fra å komme til makten».

- Velgerne ble skeptiske

— Lynton Crosby-strategien kom gjennom til slutt, sier en ikke-navngitt person i De konservative til nyhetsbyrået Reuters.

Storbritannia-ekspert og førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder sier det var en god strategi.

— Ved å blande budskapene ble det en suksessrik kampanje for De konservative. Den gjorde velgerne skeptiske til Labour, både ved å si at de var inkompetente med økonomi og å vise til at de måtte ha støtte av skotske nasjonalister, sier han til NTB.

For folk flest

Mustad påpeker at budskapene var så enkle at det var noe folk flest forsto, og at et annet utfall enn De konservative ville være skremmende.

— Det var hovedgrunnen til flertallet og at de fikk et bedre resultat enn forventet, sier Mustad.

Valget torsdag lå an til å bli det jevneste på flere tiår, etter svært jevne meningsmålinger mellom de to største partiene i forkant av valget. Resultatet ble imidlertid at De konservative fikk 331 av 650 seter i Parlamentet, mens Labour måtte nøye seg med 232.

Les også

Jakter på ny identitet

— Forståsegpåerne tok feil, meningsmålingene tok feil og kommentatorene tok feil. Dette er den deiligste seieren av dem alle, sa Cameron foran sine støttespillere etter valgseieren.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Etter sjokket

  2. Jakter på ny identitet

  3. Britisk valg overrasket alle