Endelig i mål med klimaavtale

Historisk klimaavtale i havn i Paris.

JUBEL: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft og Miguel Arias Cañete etter FNs klimakonferanse COP21 i Paris 2015, sluttet Foto: Berit Roald/NTB Scanpix
  • NTB
  • Atle Andersson
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Jubelen stod i taket da Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius gikk på talerstolen litt før klokken 19.30, nesten et døgn på overtid, og kunngjorde at verdens første klimaavtale som omfatter alle verdens land endelig er klar.

Dette betyr avtalen:

Les også

Slik ser den nye klimaavtalen ut

Ministre fra hele verden, FNs generalsekretær og andre ledere omfavnet hverandre og mange felte en tåre da kunngjøringen var et faktum. Også i den store hallen med flere tusen pressefolk runget klappsalvene.

RØRT: Frankrikes president François Hollande omfavner Christiana Figueres, som er sekretær for FN-avtalen om klimaendringer. FNs generalsekretær Ban Ki-moon kunne lørdag kveld avslutte klimamøtet i Paris med en avtale.

— Jeg vil takke dere for den ekstraordinære jobben dere alle har gjort for å gjøre klimatoppmøtet til en suksess, sa en rørt Fabius.

Også USAs president Barack Obama jubler:

«Dette er enormt. Nesten alle land i verden undertegnet Parisavtalen - takket amerkansk lederskap», skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

— Rettferdig avtale

Ministre fra nærmere 200 land godtok det endelige utkastet som ble lagt frem lørdag formiddag.

Klimatoppmøter har tradisjoner for å foregå langt på overtid. Ministrene samlet seg i plenumssalen klokken 17.30, men først klokken 19.15 entret toppmøte-president Laurent Fabius podiet.

Forsinkelsene skyldtes i første rekke trøbbel med oversettelser til de seks FN-språkene.

Men da Fabius la frem avtalen for forsamlingen, var det ingen ministre som grep ordet for å blokkere avtalen. Da brøt jubelen løs.

Ifølge Fabius, som er president for klimatoppmøtet, er avtalen rettferdig og dynamisk.

Tom Sverre Tomren:

Les også

«Miljøpresten» i Paris for å påvirke verdenslederne

— Den anerkjenner prinsippet om klimarettferdighet og at landene har et differensiert ansvar.

- Historisk vendepunkt

Statsminister Erna Solberg kaller avtalen for «historisk» og et «vendepunkt».

-I dag får verden en livslinje, en siste sjanse til å gi fremtidige generasjoner en verden som er mer stabil, en friskere klode, mer rettferdige samfunn og mer velstående økonomier, sa EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker.

Det viktigste i den nye avtalen er at den globale oppvarmingen skal begrenses til mellom 1,5 og 2 grader over førindustrielt nivå.

De fleste observatørene i Paris mener avtalen, tross alle sine mangler, er viktig skritt i kampen mot klimaendringene.

– Dette er den tydeligste avtalen vi har fått i løpet av de to siste tiårene med klimatoppmøter, sier forsker Steffen Kallbekken, som har fulgt klimaforhandlingene tett de siste årene.

LETTET: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft var glad og rørt etter at en ny global klimaavtale lørdag kveld ble vedtatt under FNs klimakonferanse COP21 i Paris 2015. Her sammen med sin politiske rådgiver Jens Frølich Holte fra Bergen.

En utslitt og rørt klima— og miljøminister Tine Sundtoft (H) sprettet champagnen da den nye klimaavtalen ble vedtatt i Paris.

I gangene på konferansesenteret satt jubelen løst, og Sundtoft fikk en hjertelig klem av EUs klimakommissær Manuel Arias Cañete da hun kom ut fra den store plenumssalen der avtalen ble banket igjennom.

— Vi setter verden på et nytt spor, sier Sundtoft.

Hun mener avtalen vil endre måten verden arbeider på i klimapolitikken.

— 186 land har levert inn sine utslippsmål, og 195 land har nå sagt at dette er måten vi skal jobbe på, sier hun.

Sundtoft legger ikke skjul på at vedtaket traff henne personlig.

— Det har vært noen nervepirrende timer etter at avtalen ble presentert, så da det ble banket igjennom, var det et stort øyeblikk.

- Ullent

– Noe av det viktigste i prosessen frem mot Parismøtet er at hele 186 land har lagt frem klimamål. Disse målene tar oss til et sted mellom 2,7 og 3,7 graders oppvarming, men denne avtalen sikrer at prosessen går videre. Avtalen er realistisk sett det beste vi kunne håpe på, sier Kallbekken, som er forskningsleder ved Institutt for klimaforskning (Cicero).

Farlig forskjell:

Les også

Klimaforskere advarer: – Avtaleteksten et sted mellom farlig og dødelig

Kallbekken viser til at landene må oppdatere sine mål hvert femte år, og at disse målene må være mer ambisiøs enn det forrige målet. Disse oppdateringene skal bidra til at togradersmålet blir nådd, og at verden kommer på sporet av det enda mer ambisiøse målet om å begrense oppvarmingen til 1,5 grader.

– Legger press på Olje-Norge

Klima— og miljøminister Tine Sundtoft møter allerede krav på hjemmebane om total omlegging av norsk oljepolitikk i kjølvannet av Paris-avtalen.

En god klimanyhet:

Les også

Nå flater utslippene ut

– Det er ingen tvil om at med et verdenssamfunn som tar denne avtalen på alvor, så vil det få store konsekvenser for olje— og gassvirksomheten, også i Norge, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.

- Oljen må ligge

– For å oppfylle avtalen bør regjeringen begynne med å avvikle samtlige oljesubsidier. Vi må la oljen ligge om klimamålene skal nås. Tiden er inne for å planlegge en ansvarlig utfasing av norsk olje- og gassindustri over de neste tyve årene, slik vi har foreslått, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson fra Miljøpartiet de Grønne.

Klimautfordringen:

Les også

Bare én sak bekymrer oss mer

Dersom det endelige utkastet til ny klimaavtale blir stående, betyr det slutten for norsk olje og gass etter 2035, mener Bellona-leder Frederic Hauge.

— Et sterkt signal

Parisavtalen løser ikke klimakrisen, men sender et svært sterkt signal til Norge og resten av verden om å kutte utslippene, mener Naturvernforbundet.

Miljøorganisasjonen Natur og Ungdom (NU) har vært i Paris med mer enn 80 medlemmer.

– Det er ikke plass til norsk arktisk olje i en to grader varmere verden, langt mindre 1,5 grader. Konsekvensen av dette må være ny klimapolitikk, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom.

Viderefører satsingen:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Forlenger regnskogsatsingen til 2030

  2. Grovt nedprioritert forskning

  3. Forhandler på spreng

  4. Indianere med droneforsvar

  5. - Endelig utkast til klimaavtale klart

BT anbefaler

– Det er en trykkende og uvirkelig stemning, nesten litt uhyggelig

Politiet har funnet båt, årer og klesplagg. Tre personer er fortsatt savnet etter robåt-ulykken i Kvam.

LES SAKEN