Rufse-Johnson får bryne seg

Boris Johnson skal få bryne seg når han nå skal levere som Londons nye borgermester

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Johnson er kjent for sine krøllete dresser, rufsete lugg og for stadig å måtte be om unnskyldning fordi han har vært litt for frisk i uttalelsene.

Han er elsket for sine vittige kommentarer og sin ledige stil, men kritikerne er spente på om De konservatives nye London-borgermester kan noe mer enn å være morsom. De som kjenner ham, sier han trolig vil sørge for å være omgitt av dyktige folk og overlate mye av detaljstyringen til andre.

Sikkert er det at Johnson vil komme med friske uttalelser også i framtiden. Det lovet han kort tid etter at seieren var et faktum natt til lørdag. Noen ganger har det gått litt for friskt for seg.

Tabber

Som da han kritiserte innbyggerne i Liverpool for å «velte seg i offerrollen» etter at en av deres innbyggere, Ken Bigley, ble tatt til fange i Irak og halshogget. Den uttalelsen førte til at han måtte reise til Liverpool og personlig be om unnskyldning.

Ikke lenge etter ble han degradert i Det konservative partiet fordi han ikke hadde fortalt daværende partileder Michael Howard hele sannheten om et utenomekteskapelig forhold han skal ha hatt til en av sine skribenter da han var redaktør i ukemagasinet Spectator.

Listen over tabbeuttalelser er lang, og i 2006 kom Johnson med en sleivete bemerkning om Papua Ny-Guinea, noe som vakte offisielle protester. Johnson lovet at han skulle «legge Papua Ny-Guinea til min globale unnskyldnings-turnéliste».

Overklasse

Johnson skulle ha både genene og utdanning i orden til å være rede til storpolitikken. Han er oldebarn av en tyrkisk statsråd og har den beste utdanning en britisk overklassegutt kan få – fra eliteskolen Eton og Oxford-universitetet, der han leste gresk og latin.

Han har gledet unge velgere ved å delta på populære talkshows og har store fangrupper på Facebook. Utfordringen nå blir å omdanne folkelig støtte til politisk suksess.

Foto: TOBY MELVILLE

Foto: LUKE MACGREGOR

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

2020 skulle bli første år med overskudd. Nå stenger luksushotellet delvis ned.

Fikk ras av avbestillinger etter nye smitteverntiltak.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. 29 nye smittetilfeller i Bergen

  2. Barna plaget mannen med «ring på spring». Så fikk han nok.

  3. – I løpet av et minutt var min kjæreste ting tapt

  4. Ni kilometer lang E16-protest: – Nå må de ta grep

  5. Bergenserne skrev NM-historie: – Helt vilt

  6. Paret fra Fana var lei av det travle livet. – I løpet av tre minutter bestemte vi oss.