- Støre var ikke målet

Verken norske myndigheter, analytikere, FN, NATO eller ledelsen ved Serena Hotel tror Jonas Gahr Støre var målet for Taliban-angrepet mot hotellet.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

De fleste analysene går i retning av at aksjonen var et mer generelt angrep mot vestlige interesser i Afghanistan.

Les også: Mintes Thomassen i Stortinget

Diplomater og Afghanistan-kjennere mener Taliban viste en ny og skremmende side av sin kapasitet gjennom mandagens tilsynelatende godt planlagte og koordinerte angrep.

Det dramatiske angrepet kostet minst sju mennesker livet, blant dem Dagbladets journalist Carsten Thomassen.

Les også: Fortsatt alvorlig for UD-ansatt

Les også: Kjempet for kollegaens liv

Taliban-talsmannen Salah Adin al-Ayoupi sa mandag til Nettavisen at gruppen ikke visste at Støre oppholdt seg på hotellet, og at han ikke var målet for angrepet.

Dagen etter hevdet en annen talsmann for gruppen at angrepet var planlagt å sammenfalle med besøket. Men dette fester verken eksperter, norske myndigheter, internasjonale organisasjoner eller hotelledelsen noen lit til.

Afghanistan-ekspert Arne Strand svarer på spørsmål i nettmøte onsdag klokken 12. Send inn dine spørsmål her

– Han var bare tilfeldigvis på feil sted til feil tid, sier Serena Hotels offisielle talsmann.

– Så vidt vi kan skjønne, var dette et tilfeldig angrep mot et sted hvor det er kjent at utlendinger ferdes, sier talsmannen, som av sikkerhetshensyn ikke vil oppgi navnet sitt.

– Ikke rettet mot Støre

Heller ikke FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener at det var Støre personlig som skulle angripes, slik hans uttalelse først ble tolket. Verken Utenriksdepartementet eller statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tror Støre var målet for angrepet.

– Vi har ikke informasjon som tilsier det. Dette er et hotell med mange internasjonale gjester der statsråder fra flere land har bodd, sier Stoltenberg.

Norske myndigheter får støtte for sin tolkning, både fra NATO og Afghanistan-kjennere.

– Vårt inntrykk er at dette ikke var rettet direkte mot Støre, sier en sentralt plassert kilde ved NATO-hovedkvarteret i Brussel.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Fortsatt alvorlig for UD-ansatt

  2. Journalister i sorg

  3. Kjempet for kollegaens liv

  4. Dagbladets journalist døde

  5. Utenriksministeren opprørt

  6. – Det var blodspor overalt

  7. - Innrømmer drap

VAR IKKE MÅLET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skriver i kondolanseprotokollen for Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen på den norske basen på flyplassen i Kabul sent mandag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix

DØDE I ANGREPET: Ekspedisjonen i Dagbladet tirsdag morgen var preget av drapet på Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen i Kabul mandag ettermiddag. Foto: Heiko Junge, Scanpix