Kan du ta med bunadssmykkene i håndbagasjen?

Mange vil ta med festplagget på flyet. Slik sikrer du deg best.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Du kan fint ta med bunad og bunadssmykker inn i flyet som håndbagasje, men det kan lønne seg å være litt forberedt før du skal gjennom sikkerhetskontrollen, sier medieansvarlig, Joachim Westher Andersen, ved Oslo Lufthavn.

Han forteller at de får mange henvendelser fra reisende om det er OK å ta med seg festplagget i håndbagasjen.

— Bunaden i seg selv er ikke noe problem, men smykker og bunadskniven kan selvsagt gi utslag i sikkerhetskontrollen, sier han.

Det beste rådet er å samle søljer, knapper og smykker i en smykkepose eller smykkeskrin som du viser til sikkerhetskontrolløren når du forteller at du har med bunad i håndbagasjen.Men bunadskniv må sendes som innsjekket bagasje eller spesialbagasje.

— Har du muligheten, så bør du sende bunadssmykkene som innsjekket bagasje. På den måten går reisen enklest mulig for alle feststemte reisende, sier Westher Andersen.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

- Sjekk verdien

Formidlingsansvarlig Camilla Rudrud i Norsk Institutt for bunad og folkedrakt sier ofte er sølvet og smykkene mulig å erstatte, det er verre med selve bunaden.

— Så sant det ikke er veldig spesielt sølv, så er det mindre risikabelt å sende sølvet, sier Rudrud.

Westher Andersen understreker at det er sjeldent innsjekket bagasje blir feilsendt, men en vet aldri.

— Vil du være helt sikker på at bunaden ikke skal bli et problem bør du sende bunaden og alt tilbehør som vanlig innsjekket bagasje. Det er sjeldent at innsjekket bagasje blir feilsendt, slik at den må ettersendes eller i verste fall forsvinner eller blir stjålet, sier han.

Rudrud mener det er lurt å ha en god reiseforsikring og i tillegg forsikre bunaden. Dobbeltsjekk også med forsikringsselskapet om de dekker tapet hvis den innsjekkete kofferten skulle forsvinne.

— Bunaden kan være verdt mer enn du tror, sier hun.

Affeksjonsverdien i plagget er natulig nok høy, bunaden kan være arvegods og ha stor verdi for familien. Men den kan altså ha langt høyere verdi enn man i utgangspunktet er klar over.

For å sjekke verdien bør du gå til den som har laget den, en systue eller Husfliden, er rådet fra Norsk Institutt for bunad og folkedrakt.

— Ta med alt og be om å få vite hvor mye bunaden er verdt i dag. Da må du ta med alle delene, det vil si skjorte, sjal, trøye, sko, alt sølv og så videre, råder Rudrud og legger til at hun uansett ville tatt med seg bunaden i håndbagasjen.

Assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring sier at det aller beste rådet til bunadseiere er å ha alt bunadssølv i håndbagasjen.

— Sjekkes det inn som bagasje, er det nemlig ingen dekning for tap av bunadssølvet under reiseforsikringen. Det er kun bunadskniver som må sjekkes inn som bagasje, og det har med sikkerhetskontrollen å gjøre, sier Vennesland.

Kaker i sikkerhetskontrollen?

Mai er spekket med konfirmasjoner, dåp og selvsagt 17. mai. Og det er ikke bunader og andre festplagg folk reiser med. Medieansvarlig ved Oslo Lufthavn forteller at de får telefoner fra reisende som ønsker å ta med seg kaker inn på flyet.

— Når det gjelder bløtkaker kan ikke reisende ta med seg disse gjennom sikkerhetskontrollen, siden krem er klassifisert som smørbart eller flytende, sier Westher Andersen.

— Kaker egner seg heller ikke så godt i innpakket bagasje, men her skal passasjeren selv få vurdere hva de gjør. Vårt beste råd er å la vertskapet på ankomststedet stå for bakingen, avslutter Westher Andersen.

Les også:

Det er ikke alle land du bør gjøre slik

I Washington Square Park sitter Brandon og venter på historier

Hit kan du dra for 69 kroner!

Publisert
BT anbefaler

Hilmar Rekstens praktbygg er solgt for titalls millioner. Den nye eieren har store planer for eiendommen.

Eiendomsinvestor sikrer seg praktbygget på Fjøsanger for titalls millioner.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Her tømmer de bygget – 50 personer får ny arbeidsplass

  2. – Mobiltelefon tok fyr på et fly til Bergen

  3. – Det jeg har sett taler ikke godt for dem som har gjort dette

  4. Han var en av klodens største popstjerner. På lørdag tar Ronan Keating fergen fra Halhjem.

  5. Harde tak for turistmagneten. Passasjersvikt som svir.

  6. – Stedet for late feriedager, sene frokoster og lange lunsjer