Kidnapperne som har bortført en 34 år gammel nordmann i Jemen, skal søndag formiddag ha hatt telefonkontakt med FN-kontoret i hovedstaden Sana. Det er den lokale, engelskspråklige avisen Yemen Post som melder dette.

Omtales som «turist»

Det skal ha pågått visse forhandlinger, skriver avisen. Sjefen for FNs utviklingsprogram (UNDP) i Jemen, Jens Toyberg-Frandzen, sier imidlertid i en e-post til NTB at FN ikke har noen kommentarer til situasjonen for 34-åringen for øyeblikket.

Ifølge Yemen Post ble nordmannen bortført fra hovedgaten i Jemens hovedstad Sana. Kidnapperne hører til stammen Hariq Akdam, og hendelsen skjedde i al-Mosbahi-rundkjøringen nær presidentpalasset, opplyser lokale kilder til avisen. Kilden omtaler den kidnappede som «turist». En lokal stamme hevder motivasjonen bak bortføringen er å få løslatt et stammemedlem fra fengsel.

Jobber med saken

— Jeg kan bekrefte at en norsk statsborger på 34 år, som jobber for FN, er blitt kidnappet, sier pressevakt Frode Overland Andersen i UD til NTB.

Bortføringen skjedde ifølge det franske nyhetsbyrået AFP lørdag kveld eller natt til søndag. Mannen jobbet for FNs utviklingsprogram, og det var denne organisasjonen som meldte fra om at en av deres ansatte var blitt bortført.

— Jeg vet ikke hvor og når dette skjedde, vi jobber med å få flere detaljer. Det er FN som håndterer kidnappingen, sier Andersen.

— Utenriksdepartementet er rede til å bistå FN hvis de har behov for det. Vi står i nær kontakt med FN i den videre håndteringen av saken, legger han til.

- Telefonkontakt

Det er ikke kjent om nordmannen er blitt skadd i forbindelse med bortføringen.

Kidnapperne hører til stammen Hariq Akdam og hendelsen skjedde i al-Mosbahi-rundkjøringen nær presidentpalasset, opplyser lokale kilder til avisen. FN-kontoret i Jemen hadde søndag formiddag telefonkontakt med kidnapperne, ifølge Yemen Post.

Ikke uvanlig

Stammer i Jemen har en rekke ganger tidligere kidnappet utlendinger for å presse myndigheter til å gå med på deres krav. Over 200 utlendinger er blitt bortført de siste 15 årene, og flesteparten av dem er senere blitt frigitt. For to måneder siden ble en fransk hjelpearbeider og hennes jemenittiske sjåfør og oversetter sluppet fri.

De ble bortført sør i landet 22. november. Og 14. november ble tre andre franske gisler satt fri etter fem måneders fangenskap.