Rundt 100 drept i Den sentralafrikanske republikk etter at våpenhvile ble signert

Rundt 100 mennesker er drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk, opplyser tjenestemenn. Kampene svekker håpet om fred, tross en fersk våpenhvileavtale.

Publisert Publisert

En leir utenfor Bria der personer har søkt tilflukt etter å ha blitt drevet på flukt som følge av en voldsom oppblussing i volden i Den sentralafrikanske republikk. Foto: Cassandra Vinograd / AP / NTB scanpix

Den sentralafrikanske republikks utenriksminister Charles Armel Doubane (til høyre) og militsleder Armel Mingatoloum Sayo tar hverandre i hånden etter å ha undertegnet en fredsavtale i Sant'Egidio hovedkvarter i Roma mandag kveld. Dagen etter meldes det om titalls drepte i nye kamper i landet. Foto: Domenico Stinellis / AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Ordfører Maurice Belikoussou i byen Bria meldte først at rundt 50 personer var drept etter at militsgrupper begynte å skyte mot hverandre tirsdag. Men onsdag hadde dødstallet steget til 100. Flere titall er i tillegg såret.

Kampene brøt ut dagen etter at regjeringen skrev under en våpenhvileavtale med 13 av 14 væpnede grupper i Roma.

– Våre feltarbeidere i Bria meldte om intens skyting klokken seks i morges. Klokken halv ti hadde vi allerede tatt imot 35 sårede på sykehuset, de fleste med skuddskader, sier legen Jostein Eiane Heggebø, som nettopp kom tilbake fra oppdrag i landet.

En av Leger Uten Grensers ambulanser fraktet sårede til sykehuset, opplyser organisasjonen i en pressemelding.

Siden midten av mai har minst 300 mennesker blitt drept i en oppblussing av volden i Bria og flere andre byer sørøst i landet. Om lag 100.000 mennesker er drevet på flukt, ifølge FNs nødhjelpsorgan OCHA.

Våpenhvileavtalen ble forhandlet fram av den katolske organisasjonen Sant'Egidio og skal etter planen overvåkes av verdenssamfunnet. Den ble omtalt som et viktig skritt på veien mot varig fred i det lille landet.

I 2013 brøt det ut en borgerkrig som har drevet nesten en million mennesker på flukt i Den sentralafrikanske republikk. Striden har i første rekke stått mellom kristne anti-balaka-militser og overveiende muslimske Seleka-opprørere, men som i mange andre kriger er det først og fremst sivilbefolkningen det har gått ut over.

Publisert