USAs mest kjente aksjeindekser steg såvidt ved dagens åpning, men fortsatte så fallet.

Dow Jones-indeksen, som måler verdien på de 30 største selskapene i USA, mistet 130 poeng, og endte på 17.371.Dermed har litt over syv prosent av selskapsverdiene forduftet siden nyttår.

S&P 500, som måler de 500 største amerikanske selskapene, sank 0,89 prosent til 2.002 poeng. Indeksen har hatt en nedgang på like under tre prosent siden nyttår.

Den teknologitunge Nasdaq-børsen var ned 1,29 prosent til 4.592 poeng.

Oljepris og veksttall trakk ned

Den viktigste årsaken til børsfallet synes å være raset i oljeprisen. Nordsjøolje stupte til 51,10 dollar fatet, mens amerikansk lettolje endte på 47,93 dollar.

Dette har senket verdien til store amerikanske oljeselskaper som Exxon, Chevron og ConocoPhillips. I snitt var de store energiselskapene ned 1,7 prosent, noe som tynget børsene.

Meldinger om svakere vekst i USAs økonomi i fjerde kvartal i fjor påvirket også i negativ retning.

Investorguru advarer

Børslegenden Bill Gross bidro imidlertid ytterligere til pessimismen. Den kjente investoren, som tidligere har bygget opp et av verdens største private fond, leverte en negativ spådom for 2015.

— De gode tidene er over, skrev Gross i et brev til investorene. Her advarte han mot at en rekke aktivaklasser kan få negativ avkastning innen året er gått.

Investorene flokket isteden til sikre statspapirer. For første gang siden mai 2013 falt renten på amerikanske tiårs statsobligasjoner til under to prosent.