Abu Sayyaf viser frem bilder av norsk gissel

Islamistgruppen Abu Sayyaf har lagt ut et bilder av de fire gislene de tok i forrige måned, blant dem nordmannen Kjartan Sekkingstad. - En del av taktikken til gruppen, mener Sekkingstads bror.

I FANGENSKAP: Bildet som islamist-gruppen Abu Sayyaf har tatt av de fire gislene ble publisert tirsdag. Kjartan Sekkingstad sitter nederst til høyre.

  • Eystein Røssum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Det er selvsagt postivt at det kommer livstegn. Men her kan det være mye bak, som vi ikke vet, sier Odd Kåre Sekkingstad til BT.

— Dette ser vi på som en del av gruppens taktikk, ikke noe annet, sier broren.

56 år gamle Kjartan Sekkingstad ble bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øyen Samal utenfor Mindanao 22. september, sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall og Halls filippinske kjæreste Marites Flor.

En filippinsk etterretningskilde opplyste mandag at gisseltakerne hadde tatt kontakt med en utenlandsk ambassade, noe Utenriksdepartementet i Oslo ikke ønsket å kommentere.

Les også:

Les også

Kjartan Sekkingstad fra Sotra kidnappet

Maskerte gisseltakere

Tirsdag ble det lagt ut flere bilder av gislene på en islamistisk Twitter-konto. På ett av bildene sitter de fire på bakken, omgitt av rundt ti maskerte og væpnede soldater som holder opp svarte flagg.

Det er tydelig at bildene er tatt med gisseltakernes velsignelse.

I teksten som følger bildene går det frem at gislene blir holdt av soldater fra Abu Sayyaf som tilsynelatende har sverget troskap til Den islamske staten (IS).

Gruppen har også lagt ut en video på nettet, som åpenbart er tatt opp samtidig med bildet som først ble publisert. I videoen ber de tre vestlige gislene om at de militære operasjonene i området blir stanset. De tre er åpenbart under sterkt press, omgitt av tungt væpnede og maskerte menn. Gislene sier på videoen at de er i livsfare.

Les også:

Les også

Etterretningskilde: – Forhandlinger i gang med gisseltakere på Filippinene

Kontakt

En filippinsk etterretningskilde opplyste mandag at det er etablert kontakt med gisseltakerne.

— Vi mottok en oppringning fra vår kontakt i Abu Sayyaf i Sulu-provinsen om at lederen deres nå forhandler om frigivelse av de fire som gruppen tok som gisler på øyen Samal forrige måned, sa etterretningskilden til filippinske TV5.

Samme kilde mener å vite at de fire gislene blir holdt i Patikul i Sulu-provinsen, der de voktes av rundt 200 Abu Sayyaf-krigere.

Les også:

Les også

Flere pågrepet for bortføring på Filippinene

UD kommenterer ikke

Det er ikke kjent hvilken ambassade som nå er i kontakt med gisseltakerne, eller om det er fremsatt krav om løsepenger.

Pressekontakt Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet sier norske myndigheter gjør det de kan for å få gislene satt fri.

— Vi har lenge arbeidet ut fra at dette er en kidnappingssak. Derfor er det heller ikke naturlig for oss å kommentere den fortløpende. Hovedfokuset vårt er de bortførtes liv og helse, sier Bjåstad.

Arbeidet med saken skjer nå i et eget kriseteam, ledet av UD.

— Der får vi også bistand av andre relevante tjenester, sier Bjåstad.

Det var tirsdag ikke mulig å fastslå når bildet av gislene er tatt. Dette gjør det vanskelig også for myndighetene å vite hvor mye bildet forteller om hvor gislene blir holdt, eller hvordan de har det nå.

Familien: Vanskelig tid

To kanadiske turister og en filippinsk kvinne ble tatt sammen med Sekkingstad.

— Vi har løpende kontakt med andre lands myndigheter i denne saken, og spesielt med Canada og Filippinene, sier pressekontakt Bjåstad i UD.

UD skriver tirsdag ettermiddag at deav Sekkingstads familie er blitt bedt om å formidle følgende til pressen:

«Dette er en svært vanskelig tid for oss, og vi ønsker ikke kontakt med media i den kommende perioden. Vi ber om at dette respekteres», heter det i uttalelsen fra familien.

Ledet av lokal topp

Ifølge den filippinske etterretningskilden ble gruppen av kidnappere trolig ledet av Muammar Askali, en lokal Abu Sayyaf-topp.

Samme gruppe skal også ha stått bak bortføringen av de to tyske statsborgerne Stefan Viktor Okonek og Henrite Dielen på øyen Palawan i april. De to ble løslatt i oktober, angivelig etter at det var betalt et stort pengebeløp i løsepenger.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Vi ber for at de er i live

  2. Mulig gisselbåt funnet på Filippinene

  3. Ingen har påtatt seg ansvaret for kidnappingene

  4. - Vi trodde begge det var trygt

  5. Politiet etterlyser denne mannen

  6. Har satt inn store styrker i jakten på kidnapperne

TATT: Kjartan Sekkingstad (56) fra Sotra ble bortført av islamister på Filippinene 22. september. Nå har gisseltakerne publisert bilder av Sekkingstad og tre andre gisler.

BT anbefaler

Bergen har tusenvis av ledige vaksinetimer: – Det er første gang vi opplever dette

Bergen hadde om lag 3000 ledige vaksinetimer i forrige uke.

LES SAKEN