Ny teori: Mikrokefali skyldes myggmiddel

De mange tilfellene av mikrokefali i Brasil skyldes neppe det myggbårne zikaviruset, ifølge en gruppe argentinske leger. De tror i stedet årsaken er et kjemisk stoff som er tilsatt drikkevann for å bekjempe mygg.

Denne to måneder gamle gutten er en av flere tusen som er født med mikrokefali. En gruppe argentinske leger tror nå at det ikke er zikaviruset som har skylden, men et kjemisk stoff som tilsettes vann for å bekjempe mygg, som er årsaken.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Gravide kvinner over hele verden er blitt advart mot zikaviruset siden det kan være en sammenheng mellom viruset og den medfødte hjerneskaden mikrokefali.

Les også:

Les også

5.000 gravide smittet av zika i Colombia

Verdens helseorganisasjon mener sammenhengen mellom viruset og hjerneskaden kan bli endelig bekreftet i løpet av noen uker. Men legene i den argentinske organisasjonen PCST tror synderen er en helt annen: Et kjemisk stoff som brasilianske myndigheter har tilsatt drikkevann for å unngå at mygg formerer seg i vannreservoarer.

Organisasjonen påpeker at det finnes flere land med mange zika-smittede, men uten tilfeller av mikrokefali som knyttes til viruset, skriver nettstedet Tech Times. Legene hevder også at kjemikaliet pyriproxyfen er tilsatt drikkevannet nettopp i de områdene hvor det er påvist uvanlig mye mikrokefali.

Den brasilianske delstaten Rio Grade do Sul har stanset bruken av pyriproxyfen inntil saken er undersøkt nærmere, skriver avisa The Telegraph. Regjeringen i Brasil avviser imidlertid pyriproxyfen-teorien og understreker at det ikke finnes noen vitenskapelige bevis for at kjemikaliet forårsaker mikrokefali.

Publisert
BT anbefaler

– Han e kongen, presidenten og keiseren av Stoltzekleiven opp!

Her kan du se deg selv og andre underveis og på målstreken.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Ordføreren i Bergen oppfordrer innbyggere til å skape folkefest i dag

  2. – Han e kongen, presidenten og keiseren av Stoltzekleiven opp!

  3. – Jeg redder liv, men føler meg dum og ensom

  4. De savnet et tempel. Så kom tre skogsmunker til Hardanger.

  5. Båtbrann i Øygarden: – Ingen personer om bord

  6. Flere land har snublet etter en gjenåpning. Derfor kan Norge lykkes bedre.