Ny teori: Mikrokefali skyldes myggmiddel

De mange tilfellene av mikrokefali i Brasil skyldes neppe det myggbårne zikaviruset, ifølge en gruppe argentinske leger. De tror i stedet årsaken er et kjemisk stoff som er tilsatt drikkevann for å bekjempe mygg.

Denne to måneder gamle gutten er en av flere tusen som er født med mikrokefali. En gruppe argentinske leger tror nå at det ikke er zikaviruset som har skylden, men et kjemisk stoff som tilsettes vann for å bekjempe mygg, som er årsaken.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Gravide kvinner over hele verden er blitt advart mot zikaviruset siden det kan være en sammenheng mellom viruset og den medfødte hjerneskaden mikrokefali.

Les også:

Les også

5.000 gravide smittet av zika i Colombia

Verdens helseorganisasjon mener sammenhengen mellom viruset og hjerneskaden kan bli endelig bekreftet i løpet av noen uker. Men legene i den argentinske organisasjonen PCST tror synderen er en helt annen: Et kjemisk stoff som brasilianske myndigheter har tilsatt drikkevann for å unngå at mygg formerer seg i vannreservoarer.

Organisasjonen påpeker at det finnes flere land med mange zika-smittede, men uten tilfeller av mikrokefali som knyttes til viruset, skriver nettstedet Tech Times. Legene hevder også at kjemikaliet pyriproxyfen er tilsatt drikkevannet nettopp i de områdene hvor det er påvist uvanlig mye mikrokefali.

Den brasilianske delstaten Rio Grade do Sul har stanset bruken av pyriproxyfen inntil saken er undersøkt nærmere, skriver avisa The Telegraph. Regjeringen i Brasil avviser imidlertid pyriproxyfen-teorien og understreker at det ikke finnes noen vitenskapelige bevis for at kjemikaliet forårsaker mikrokefali.

Publisert
BT anbefaler

De som kuttet ut medisinene, hadde dobbelt så høy risiko for å dø

Når mennesker med schizofreni kutter ut medisiner, har de dobbel så høy risiko for å dø, viser stor pasientstudie fra…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Jeg har alltid vært livredd den fossen

  2. – Fortsatt håp om å finne de savnede i live

  3. Dykkere i aksjon der hunder har markert

  4. – Dette vil berøre mange

  5. Med kongebesøk og denne kaken startet UiB 75-årsfesten

  6. Brannvesenet øver i Alver