Flykaprer på Kypros hadde falskt bombebelte

Alle gislene slapp fysisk uskadd fra dramaet på flyplassen i Kypros. Motivet til mannen som kapret et EgyptAir-fly, er fortsatt uklart.

DRAMATISK: En mann klatrer ut av cockpiten på det kaprede flyet fra Egyptair.
VAKT: Politiet står vakt ved det kaprede flyet på Larnaca, flyet er fra Egypt Air og er av typen Airbus A320.
KAPRET: Flyet skulle fra Alexandria til Kairo, men fløy til Kypros.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Den egyptiske kapreren fikk verdenspressens fulle oppmerksomhet da han tvang passasjerflyet ned på Kypros tidlig tirsdag morgen. Flyet var egentlig på vei fra Alexandria til Kairo i Egypt med 55 passasjerer ombord, deriblant 21 utlendinger.

Men mannen hevdet å ha en bombe festet til kroppen og truet flygerne til å lande på den kypriotiske flyplassen i Larnaka.

Kypriotisk politi bekrefter tirsdag ettermiddag at det ikke fantes noen eksplosiver på flyet.

— Kypriotiske sikkerhetsmyndigheter har bekreftet at bombebeltet som kapreren hadde på seg, var falskt, heter det i en uttalelse fra egyptiske luftfartsmyndigheter.

Uklart motiv

Mannens motiv var tirsdag ettermiddag fortsatt uklart. Kypriotiske myndigheter har avvist at det dreier seg om terrorisme og omtaler gjerningspersonen som psykisk ustabil.

De aller fleste passasjerene fikk forlate flyet kort tid etter landing. Forhandlingene fortsatte mens tre passasjerer og fire fra mannskapet var igjen i Airbus 320-flyet.

Like før klokka 14 norsk tid ble gjerningsmannen pågrepet, rundt sju timer etter at flyet landet på Kypros og de dramatiske meldingene om kapringen kom.

Klatret ut av cockpit

Bilder på kypriotisk TV viste kort tid tidligere at de gjenværende gislene forlot det kaprede flyet på flyplassen i Larnaka. Minst en av dem klatret ut av cockpitvinduet.

— Passasjerene og mannskapet er trygge, sier Egypts luftfartsminister Sherif Fathy.

Det var lenge full forvirring rundt hvem kapreren er. Først ble en egyptisk professor anklaget, men utenriksdepartementet på Kypros navnga senere kapreren som Seif Eldin Mustafa og sier han tilsynelatende er egyptisk statsborger

Kypriotisk kringkasting meldte først at det trolig lå personlige motiver bak kapringen, og viste til at kaprerens kone er bosatt på Kypros.

KAPRET: Flyet skulle fra Alexandria til Kairo, men fløy til Kypros.

— Alltid en kvinne

Samtidig ble det påstått at mannen krevde at kvinnelige fanger løslates fra fengsler i Egypt. Ifølge Egypts statsminister hadde kapreren imidlertid bedt om å møte EU-representanter. Han skal også ha bedt om asyl på Kypros.

— Denne kapringen er ikke terrorrelatert, slo Kypros' president Nikos Anastasiades fast under en pressekonferanse flere timer før dramaet var over.

På spørsmål fra pressen om påstandene om at kapreren hadde krevd å få møte en kypriotisk kvinne, bemerket president leende:

— Det er alltid en kvinne involvert.

Kastet ut brev

Det var en egyptisk regjeringstalsmann og statlige egyptiske medier som identifiserte kapreren som en ung veterinærprofessor fra Alexandria, men det ble altså dementert.

Professoren var ombord på flyet, men forteller til arabiske BBC at han selv var blant de evakuerte passasjerene, skriver The Independent.

Ifølge sjefen for flyplassen i Alexandria var det 21 utlendinger blant passasjerene, deriblant åtte amerikanere, fire briter, fire nederlendere, to belgiere, en franskmann, en italiener, to grekere og en syrer.

Sikkerheten ved egyptiske flyplasser ble betydelig skjerpet etter at et russisk charterfly på vei fra Sharm el-Sheikh til St. Petersburg styrtet på Sinaihalvøya 31. oktober 2015. Alle de 224 om bord omkom.

Gruppen Sinai-provinsen, som IS anerkjenner som sin gren i Egypt, påtok seg ansvaret og hevdet at de hadde smuglet en bombe inn på flyet.

Russland og flere vestlige etterretningstjenester konkluderte også med at flyet styrtet som følge av en bombe.

Egyptair er alliansepartner av SAS i Star Alliance. De har base i Kairo og driver ifølge Wikipedia en flåte med 63 flymaskiner.

Det er dette flyet som er kapret, ifølge Flightradar24:

Publisert: