Romanen «Go Set a Watchman» ble skrevet på midten av 1950-tallet og ble nylig gjenoppdaget. Boken blir utgitt 14. juli, ifølge forlaget HarperCollins.

I 1961 vant Lee Pulitzerprisen for «Drep ikke en sangfugl» («To Kill a Mockingbird»), en skarp kritikk av rasismen i sør under depresjonstidens USA.

Romanen er senere blitt oversatt til mer enn 40 språk og ble filmatisert i 1962. Gregory Peck fikk Oscar for sin hovedrolle som Atticus Finch året etter.

Oppfølger

Den nye boka er på mange måter en oppfølger og har mange av de samme karakterene som dukker opp i en handling som foregår rundt 20 år senere.

Lee sa hun ble både «ydmyk og overrasket» over at manuskriptet skal gis ut etter så mange år.

— Jeg visste ikke at det hadde overlevd, så jeg ble overrasket og glad da min kjære venn og advokat Tonja Carter oppdaget det. Etter å ha tenkt grundig gjennom det og tvilt mye, viste jeg den til en håndfull mennesker jeg stoler på, og jeg fikk til min glede høre at de mente den verdt å publisere, sa hun i en uttalelse ifølge nyhetsbyrået AFP.

Rasekonflikter

Harpers forelegger Jonathan Burnham sa at romanen på mange måter er en oppfølger til «Drep ikke en sangfugl».

— Den er en overbevisende og varm fortelling om forholdet mellom en far og en datter og livet i en liten by i Alabama under de spente rasekonfliktene i 1950-tallets USA, sa han.

Harper Lee gir svært sjelden intervjuer og lever sammen med sin søster Alice Finch Lee i hjembyen Monroeville i Alabama.