Verden har på mange måter fått det samme forholdet til unge Kim som den hadde til hans far Kim Jong-il. Igjen reageres det med uforstående hoderysting, latterliggjøring og frykt.

I begynnelsen av mars moret mange seg over bildene av Kim og den amerikanske basketballstjernen Dennis Rodman, som viste de to i festlig lag etter en basketballkamp i Pyongyang.

En måned senere fremstår han mer som en løs kanon på dekk, på nippet til å bringe Korea-halvøyen inn i en katastrofal krig.

Kort fartstid

Det er nå mindre enn 16 måneder siden Kim overtok etter sin far, som døde i desember 2011. At han allerede etter så kort tid har sørget for en kraftig tilspissing av konflikten på Korea-halvøyen, vekker bekymring.

— For å være ærlig tror jeg ennå ikke vi vet helt hva han holder på med, sier Nord-Korea-eksperten Aleksandr Mansourov ved John Hopkins University. Han mener at Kims manglende erfaring kombinert med omverdenens manglende erfaring i å håndtere ham, skaper en farlig situasjon.

Også Kims far balanserte på randen av krig, men han visste når han skulle trekke seg tilbake, påpeker Mansourov.

SOM FAR SÅ SØNN: Verden har på mange måter fått det samme forholdet til unge Kim som den hadde til hans far Kim Jong-il.
SCANPIX

— Vi visste innerst inne hvor hans grenser var, hvor bremsene hans var, og hvilke knapper som skulle trykkes på, for å få ham til å oppføre seg, sier han til nyhetsbyrået AFP.

— Når det gjelder sønnen hans, har vi ingen resultater å vise til. Vi vet ikke hvor grensene hans går, hvor langt vi kan presse ham, eller om han har noen bremser overhodet, sier forskeren.

Gåtefull

Unge Kim synes å være mer utadvendt enn sin far, men han er likevel gåtefull, spesielt på det personlige planet. Han er ung, men uvisst hvor ung. Noen sier 28 år, andre sier 30. Han har en stilig kone, men hvor mange barn de to måtte ha, eller hvilket kjønn de har, er ukjent.

Hans tilsynelatende forkjærlighet for fornøyelsesparker og tegneseriefigurer står i skarp kontrast med stillingen han har som sjef for verdens femte største hær, som er i ferd med å bygge opp sitt kjernefysiske arsenal.

I Sør-Korea, som har mer erfaring med Nord-Koreas merkverdige oppførsel enn noen andre, mener flere analytikere at Kim i realiteten er en utspekulert pragmatiker.

— Kim hadde kort tid til å forberede seg til ledervervet, noe som innebar at han måtte være raskere og mer aggressiv for å få kontroll over makteliten, sier fredsforsker Chang Yong-seok ved Seouls nasjonale universitet.

En annen sørkoreaner, professor Yang Moo-jin, avviser spekulasjonene om at Kim kun er en nikkedukke for generalene. Han mener Kim har full kontroll over både kommunistpartiet og militæret og viser til at han var raskt ute med å rense ut sentrale tjenestemenn etter at han fikk makten.

— Vil være frelser

Men hva er det egentlig den unge lederen vil med utfallene, som de siste ukene har brakt Nord-Korea øverst på den internasjonale dagsordenen?

De er først og fremst myntet på hjemmepublikum, mener Daniel Pinkston i tenketanken International Crisis Group.

Han tror Kims mål er å bygge opp et bilde av seg selv som landets redningsmann, en leder som er i stand til å skremme erkefienden USA fra å invadere landet. Først når den pågående militærøvelsen mellom USA og Sør-Korea avsluttes i april, tror han Kim vil dempe seg.

— Når øvelsene er over, vil budskapet være: Se! De hadde tenkt til å invadere oss med sine B-52-bombefly, men de gjorde det ikke på grunn av våre avskrekkende atomvåpen og på grunn av vår frelser, den store Kim Jong-un. Det er slik det fungerer, sier Daniel Pinkston.

Hvordan bør Korea-krisen håndteres? Si din mening i kommentarfeltet!