Det var mandag ettermiddag uklart om Katainen virkelig var i fare, men livvaktene hans tok ingen sjanser. Statsministeren ble ført bort i én retning, mens knivmannen ble slept i en annen, meldte avisen Hufvudstadsbladet på sine nettsider. Også mannens motiv var uklart.

Pressefotograf Robert Seger, som var øyenvitne til episoden, fortalte til Hufvudstadsbladet at en uflidd mann håndhilste på statsministeren i sentrum av Åbo vest i Finland.

— Deretter gikk mannen ned på kne, tok fram en kniv og sa noe om å drepe, sa Seger.

Møtte velgere

Da angrepsforsøket skjedde, sto Katainen på stand for det konservative Samlingspartiet foran kommende søndags kommunevalg i Finland. Han hadde diskutert dieselavgift og skattlegging av eldre med velgere da mannen dukket opp og sa han var i en vanskelig personlig situasjon og trengte hjelp.

Etter at mannen var ført bort, gikk den finske statsministeren tilbake til valgkampstanden og fortsatte å snakke med velgere.

Episoden utspant seg på Universitetsgatan i de sentrale delene av Åbo ved 16.30-tiden finsk tid mandag.

Mot valgseier

En meningsmåling publisert av avisen Ilta-Sanomat sist fredag tyder på at Katainens parti kommer til å få flest stemmer i valget, tett fulgt av sosialdemokratene.

Sannfinländerna, som er motstandere av EUs valutaunion, ser ut til å bli nummer fire i valget, bak Centerpartiet.

Jyrki Katainen, som er født 14. oktober 1971, har vært statsminister i Finland siden 22. juni i fjor. Han har tidligere vært finsk finansminister og leder i dag en koalisjonsregjering bestående av seks partier.

Katainen er gift og har to barn.

BLE TRUET: Knivmannen håndhilste på statsminister Jyrki Katainen før han tok frem våpenet sitt og truet med å drepe.
Reuters/Scanpix (arkiv)