— Vi har foreløpig hentet opp tre personer, som er fraktet til marinefartøyet Bung Tom, sier lederen for Indonesias redningstjeneste Bambang Soelistyo tirsdag ettermiddag. Han legger til at de omkomne er to kvinner og én mann.

En pressetalsmann i det indonesiske sjøforsvaret sa tidligere at minst 40 personer er hentet opp. Senere hevdet han at uttalelsen skyldtes en misforståelse.

SØKER: En redningsarbeider heises ned for å hente opp en omkommet person fra havet.
SCANPIX

De første observasjonene av lik ble gjort like før klokken 7.30 norsk tid.– Vi trodde passasjerene var i live og at de vinket til oss for hjelp. Da vi fløy nærmere, så vi at de var døde, sier løytnant Tri Wibowo, som er om bord på et av flyene i leteoperasjonen, ifølgeThe Jakarta Post.

Kan ha funnet vraket

Funnene av vrakrester ble gjort i Javasjøen om lag 160 kilometer sørvest for byen Pangkalan Bun på øya Borneo.

– Alle ressurser og alle lete— og redningsmannskaper flyttes nå til funnstedet. Deres oppgave er nå å finne og evakuere alle gjenstander og lik, sier Bambang Soelistyo, lederen for Indonesias redningstjeneste.

Han sier vrakrester og lik vil bli brakt til Pangkalan Bun, som har den flyplassen som ligger nærmest funnstedet. Det er også observert en «flyformet skygge» på havbunnen i området, gjort av et Hercules-fly som deltar i leteaksjonen.

– Gud har velsignet oss i dag, sier han.

Nå skal det søkes med dykkere i havområdet, som er omtrent 25 meter dypt. En flydør og en oksygentank er også fraktet bort for å undersøkes, ifølge en talsmann for sjøforsvaret.

Etterlatte i sorg

Nyhetssendinger med bilder fra leteaksjonen har også nådd flyplassene og krisesentrene der pårørende har samlet seg. På direkte TV så de pårørende at redningsmannskapene fant lik i sjøen. Bildene ble tatt imot med stor sorg, og flere slet med å holde seg på beina, ifølge journalister som befinner på flyplassen i Surabaya i Indonesia.

– Jeg ber dere om å være sterke, sier Tri Rismaharini, ordfører i Surabaya, da hun trøstet de etterlatte.

Tony Fernandes, direktøren for AirAsia, har vært i Indonesia siden flyvert forsvant. Han gitt sine kondolanser via sosiale medier.

«Hjertet mitt er fylt med sorg over det som har skjedd. Jeg kondolerer overfor alle etterlatte på vegne av hele AirAsia», skriver Fernandes på Twitter.

ta16ef88.jpg

Flere bidrarI alt 15 båter og 30 fly fra Indonesia, Australia, Malaysia, Singapore, Sør-Korea og USA hadde deltatt i deltar i leteaksjonen, som foregikk i et område på over 30.000 kvadratkilometer fram til tirsdagens funn. Nå er altså området snevret inn.

AirAsias rute QZ8501 var på vei til Singapore fra Surabaya da det forsvant sporløst 42 minutter etter avgang søndag morgen. Det var 162 mennesker om