Det er dypt urovekkende at flere «fredelige medlemmer av sivilsamfunnet og aktivister» tirsdag ble pågrepet på Cuba, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Washington onsdag.

— Vi fordømmer på det sterkest den cubanske regjeringens fortsatte trakassering og gjentatte bruk av vilkårlige pågripelser - tidvis voldelige - for å kneble kritikere, hindre fredelige forsamlinger og ytringsfrihet, samt å skremme borgere, skriver departementet i meldingen.

Rundt tolv regimekritikere ble innbrakt av politiet, mens en rekke andre ble bedt om å forlate hjemmene sine tirsdag, ifølge Elizardo Sanchez, som leder en menneskerettsgruppe på Cuba.

Pågripelsene utgjør den mest omfattende aksjonen mot opposisjonen siden Cuba og USA 17. desember ble enige om å gjenopprette diplomatiske bånd etter mer enn 50 år med isfront.

— Vi oppfordrer regjeringen på Cuba innstendig om å avslutte sin praksis med å undertrykke disse og andre internasjonalt beskyttede friheter, samt å respektere cubanske borgeres universelle menneskerettigheter, uttaler det amerikanske utenriksdepartementet onsdag.