Soldatene delte ut mat til demonstrantene

Stillingskrigen fortsetter i Egypt, der tusenvis av demonstranter har tilbrakt nok en natt under åpen himmel, uten at sikkerhetsstyrkene har gjort noe forsøk på å fjerne dem.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Stillingskrigen fortsetter i Egypt, der tusenvis av demonstranter har tilbrakt nok en natt under åpen himmel, uten at sikkerhetsstyrkene har gjort noe forsøk på å fjerne dem.

Mandag har demonstrantene oppfordret til generalstreik i Egypt, og tirsdag truer de med å holde en massemønstring med millioner av mennesker i gatene.

Natt til mandag forløp imidlertid rolig i hovedstaden Kairo, der demonstrantene har slått seg ned på Tahrir-plassen, omgitt av soldater.

Regjeringsstyrkene regnes som svært lojale overfor president Hosni Mubarak, men har ikke gjort noe forsøk på å gripe inn i konflikten.

Ifølge øyenvitner delte de natt til mandag mat med demonstrantene, mens stillingskrigen fortsatte.

Les også

Mubaraks svanesang

Roser de militære USA roser den egyptiske regjeringshæren for å ha vist tilbakeholdenhet i møte med demonstrantene, som krever Mubaraks avgang og protesterer mot prisøkning og arbeidsledighet.

Demonstrantenes selvutnevnte frontfigur Mohamed ElBaradei forsøkte søndag ¨å oppildne demonstrantene på Tahrir-plassen ved å snakke om «et nytt Egypt», og han oppfordret i intervjuer Mubarak til øyeblikkelig å gå av.

Ingen posisjon

Uavhengige eksperter stiller imidlertid spørsmål ved ElBaradeis oppslutning og viser til at han er en ukjent nykommer på den politiske arena i hjemlandet.

— ElBaradei er en viktigere figur utenfor Egypt enn innenfor, sier Egypt-ekspert og professor i sosialantropologi Unni Wikan til NTB.

Ifølge henne har ikke den tidligere lederen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som ble belønnet med Nobels fredspris i 2005, noen posisjon blant vanlige egyptere.

— Elbaradeis tilhengere er blant elitene og de velutdannede. Folk vet ikke hvem de vil ha etter Mubarak. Det fins ingen åpenbar kandidat. Derfor har Mubarak en mulighet til å forbli ved makten etter å ha dannet en ny regjering, tror hun.

Passer ikke egypterne At Det muslimske brorskap slutter opp om ElBaradei, har heller ingen stor betydning, mener Wikan.

— Dem vil egyptere flest ikke ha. Innføring av sharia og islamistisk styresett passer ikke et folk så livsglad som det egyptiske, sier hun.

Selv om mange nå ytrer sin misnøye med Mubarak, stiller Wikan spørsmål ved hvor langt folk er villig til å gå for å bli kvitt ham.

En rimelig hederlig mann - Han er ansett som en rimelig hederlig mann, som blir styrt av et maktapparat rundt seg, mener hun.

— Egyptere er et pragmatisk folk. De vet at makt korrumperer. De fleste bryr seg lite om politikk, sier Wikan.

Håp om en bedre framtid, har likevel fått overraskende mange til å engasjere seg de siste dagene.

— Mange vil ha demokrati, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet. Men for folk flest er økonomiske og sosiale reformer viktigere. Det handler om å få hverdagen til å gå rundt, sier hun. (©NTB)

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Forbereder turister på hjemreise

  2. Opptøyene fortsetter i Egypt

  3. Egypts hær vil ikke bruke makt

  4. - Mubarak vil starte dialog

  5. Braker løs i kveld

  6. Mubaraks svanesang

  7. Opprøret i Egypt

BT anbefaler

Fire ting du må vite om superstjernen som skal spille for 23.000 mennesker i Bergen

Artisten fra Dallas har vært en av de mest markante stemmene i den internasjonale popmusikken de siste ti årene.

LES SAKEN