Kort tid før aksjehandelen begynte, informerte regjeringen om de foreløpige tallene for bruttonasjonalprodukt (BNP), som viser at landet er i ferd med å gå inn i resesjon. Også valutaen yen falt, og er i forhold til dollaren nå på sitt svakeste på syv år.

En resesjon er nedgang i BNP i to eller flere kvartaler på rad.

Nikkei 225-indeksen var på sitt høyeste nivå på sju år da børsen i Tokyo stengte fredag, men da tallene kom mandag, falt indeksen over 517 poeng, en nedgang på 2,96 prosent. Den bredere Topix-indeksen gikk ned 2,45 prosent.

Skyhøy gjeld

Japans bruttonasjonalprodukt sank med 0,4 prosent fra juli til september. Omregnet til årsbasis var fallet på 1,6 prosent i tredje kvartal, mens fallet i andre kvartal tilsvarte 7,3 prosent.

Prognosene for verdens tredje største økonomi tilsa 2,1 prosents vekst i tredje kvartal, men forbruket og eksporten forble svak.

— Tallene viser at økonomien har gått inn i resesjon, sier Koichi Fujishiro ved forskningsinstituttet Daiichi Life.

Statsminister Shinzo Abe har i sine to år som statsminister i hovedsak konsentrert seg om å puste liv i Japans deflasjons-rammede økonomi og å hanskes med landets skyhøye statsgjeld.

Men økningen av momsen i april, som var den første i Japan på 17 år, har rammet etterspørselen.

Vurderer ny økning

Statsministeren sier han vil se på tallene og bestemme seg for hvorvidt han vil gå videre med en ny momsøkning til 10 prosent i oktober neste år. Formålet med økningen er å redusere statsgjelden.

— Dette er absolutt ikke en situasjon der vi bør diskutere en økning av momsen, sier professor Etsuro Honda ved universitetet i Shizkoua til nyhetsbyrået Reuters.

En av statsministerens økonomiske rådgivere beskriver den økonomiske nedgangen som «sjokkerende» og oppfordrer regjeringen til å vurdere tiltak for å få økonomien på fote igjen.

Valg

Japanske medier har meldt at statsministeren, som mandag kommer tilbake til Japan etter toppmøtene i Kina og Australia, allerede tirsdag kan komme til å kunngjøre at han vil utsette momsøkningen og meddele at han vil utlyse nyvalg i nasjonalforsamlingens underhus den 14. desember. Det må i utgangspunktet ikke avholdes valg i underhuset før sent i 2016, men Abe skal ønske å styrke sin offentlige støtte.

Abes liberaldemokratiske parti LDP ventes å beholde flertallet i underhuset, ettersom opposisjonen er både delt og svak.

— I lys av det kraftige fallet i dagens foreløpige anslag, virker det nå sannsynlig at statsminister Abe vil droppe momsøkningen og kunngjøre valg om kort tid, sier Marcel Thieliant i selskapet Capital Economics etter at tallene ble kjent.