Jordskjelvet hadde en styrke på 8, og episenteret var i havet vest for Aleutene, som strekker seg ut i Stillehavet mot Russland.

Det ble ikke utstedt noe omfattende tsunamivarsel for Stillehavet, slik at for eksempel Hawaii neppe er i faresonen.

Derimot sendte tsunamivarslingssenteret for Stillehavet ut et lokalt varsel for kystområdene lengst vest på Aleutene mellom Nikolski og Attu, og det vurderes om et varsel trengs for andre kystområder i Alaska og Canada.

Skjelvet kunne kjennes på lang avstand, og rundt 200 mennesker i den lille byen Adak ble evakuert vekk fra kysten. De kom tilbake etter et par timer, sier Layton Locket i byadministrasjonen.

Skjelvet var så dypt og så intenst at det utløste flere titall etterskjelv i den første timen etter det første skjelvet, og nok rystelser til å kjennes ved seismologiske sentre over hele verden de neste 24 timene.

— Når man har et skjelv som er så stort, ringer det jordkloden som en bjelle, sa Mike West ved jordskjelvsenteret i Alaska.

Bare timer tidligere ble det registrert et kraftig jordskjelv med en styrke på 7,2 utenfor de avsidesliggende newzealandske Kermadec-øyene langt sør i Stillehavet.

Både New Zealand og Alaska befinner seg på den såkalte ildringen av vulkaner og jordskjelvutsatte områder som går langs vestkysten av det amerikanske kontinent og østkysten av Asia.