Mannen, som ble truffet i hodet under skytingen sist fredag, døde rett før klokken 9 onsdag morgen. Politiet beklager dødsfallet og uttrykker dyp respekt for de pårørendes sorg, het det på Stockholm-politiets nettsider onsdag.

Ifølge nyhetsbyrået TT vil mannens død få følger for den videre etterforskningen. Dødsfallet betyr at politifolkene som var innblandet i skytingen, nå etterforskes for å ha forårsaket en annen persons død, ikke bare for legemsbeskadigelse.

Lå blødende igjen

De andre ranerne etterlot seg mannen blødende på bakken, da de stakk av etter å ha fått med seg en del verdier fra gullsmedforretningen. Han ble sendt til sykehus med hodeskader som altså var så alvorlige at han onsdag døde av dem.

Den 26 år gamle mannen var dagen før blitt fengslet i sitt fravær, som en av seks personer som mistenkes for å ha stått bak ranet. Advokaten hans protesterte mot fengslingen, og sa ifølge TT at store deler av mannens hjerne var helt ødelagt.

Svensk påtalemyndighet har innledet gransking av politiet, for å finne ut om skuddene som ble avfyrt må betraktes som lovbrudd. Nå betegnes det eventuelle lovbruddet som en handling som forårsaket en annens død.

Mye fortsatt uklart

— Men selve ansvarsforholdet endres ikke. Bedømmelsen skal skje ut fra hvordan politifolkene oppfattet situasjonen, understreker statsadvokat Kay Engfeldt, som ifølge TT tilføyer at det gjenstår en rekke ubesvarte spørsmål i saken..

Tirsdag ble det klart at våpenet som 26-åringen bar på, ikke var ekte men en såkalt replika - en nøyaktig, men ufarlige etterligning.

— Det forandrer ikke min vurdering av situasjonen, skriver Södertäljes politimester Patrick Ungsäter i en pressemelding.

Det er ikke på det rene om de andre ranerne hadde «skarpe» våpen. Politiet har heller ikke fått bekreftet påstander om at det ble avfyrt skudd inne i gullsmedbutikken, men opplyser at det fins spor som tyder på dette.