Det var i et møte med sitt islamske AKP-parti at Erdogan tirsdag hevdet å ha bevis for at Israel sto bak militærkuppet.

Han viste til en angivelig uttalelse fra en israelsk tjenestemann i 2011 om at Det muslimske brorskap ikke ville bli sittende lenge ved makten selv om det vant valg i Egypt.

Det hvite hus fordømte Erdogans påstander og kalte dem en grunnløs og feilaktig fornærmelse, det egyptiske regimet avviste beskyldningene med raseri. En talsmann for Israels statsminister kalte påstanden vrøvl.

Tyrkia, som hadde utviklet et godt samarbeid med Mursi, er det eneste landet i regionen utenom Qatar som har fordømt kuppet. Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater står på sin side klar til å gi militærregimet betydelig økonomisk hjelp.

Økt innflytelse

Erdogans AKP, som har sine røtter i Tyrkias islamske bevegelse, har i de siste årene fått økt innflytelse i regionen på grunn av sin aktive politikk overfor Syria og høylytte kritikk av Israel. Samtidig har han holdt på alliansen med USA.

Erdogan forsøkte i det lengste å overtale Syrias president Bashir Assad, som han hadde et godt forhold til, til å imøtekomme opposisjonen med reformer. Da det viste seg umulig, ga han i stedet sin støtte til opprørerne.

Erdogan har også opparbeidet et godt forhold til Iran, samtidig som han støttet opprøret mot Libyas leder Muammar Gaddafi.

Hans harde kritikk av Israels krig mot Gazastripen og Israels drap på ni tyrkere om bord på båter med humanitær hjelp som forsøkte å bryte blokaden av Gaza, bidro til hans popularitet i de arabiske landene.

Undergravet

Men kuppet i Egypt har undergravd innflytelsen han hadde bygd seg opp i regionen, og måten han nå har kritisert kuppet på, kan påvirke forholdet til USA.

Den militærstøttede regjeringen i Kairo sa seg for en måned siden sterkt krenket av Erdogans kritikk av kuppet.

Og da Erdogan fordømte den brutale offensiven mot Mursis tilhengere i forrige uke, svarte statsminister Hazem al-Beblawi tirsdag at kritikken tar sikte på å splitte Egypts nasjonale enhet. Han mener den fullstendig mangler grunnlag.